Vesti Slatnar preuzeo Elanov program skija za ski skokove

Slatnar preuzeo Elanov program skija za ski skokove

Ljubljana, SLO | 02.06.2016. | delo.si
slatnar 640x389

Slovenački preduzetnik Peter Slatnar je u četvrtak 26. maja 2016. u Ljubljani predstavio nove skije za ski skokove pod brendom Slatnar.

Iznenadna vest od 19. aprila 2016. godine da slovenački Elan prestaje sa proizvodnjom skija za ski skokove, izazvala je neprijatnu reakciju slovenačke javnosti. Na inicijativu Skmučarskog saveza Slovenije firma "Slatnar Carbon" iz Cerklja na Gorenjskem, koja se do sada bavila proizvodnjom vezova za skije skakača, odmah je počela da traži mogućnost da preuzme proizvodni program ovih skija od Elana.

Sa Elanom je potpisan ugovor za iznajmljivanje opreme, objekata i radne snage, tako da će se proizvodnja u još boljem kvalitetu nastaviti i na dalje, ali sa novim brendom i dizajnom. Proizvodnja skija ostaje u pogonima Elana u Begunju. U ovaj projekat Peter Slatnar je uložio 150.000 evra. U narednih mesec dana u planu je da se proizvede prvih 100 pari skija a nadalje do početka sezone oko 600 pari. Uporedo sa skijama realizuje se i projekat izrade cipela za ski skokove od karbona koji će se ostvariti u saradnji sa još nekim slovenačkim preduzećima. Kao proizvođač vezova Slatnar se već dokazao time da njih već koristi 80% takmičara  Svetskog kupa u ski skokovima.

Podrška projektu je izrazio i najbolji ski skakač na svetu prošle sezone, Peter Prevc koji je svojim iskustvom, željama i zahtevima aktivno uključen u proizvodnju. Uz dodatnu podršku Smučarskog saveza Slovenije, očekuje se da neće biti nikakvog problema u dobijanju potrebnih dozvola za opremu od strane Međunarodne skijaške federacije FIS.

Slatnar smatra da za proizvodnju skija postoji jasna kalkulacije, koja omogućava zaradu. U odnosu na Elan, eliminisaće ili smanjiti određene troškove. Premije za takmičare su visok tzrošak. U buduće sponzorisaće samo sto pari smučki a ne kao Elan 250. Serviser skija je ranije bio deo Elanove ekipe, a sada će to biti čovek iz Smučarskog saveza.

Svoju proizvodnju planira da plasira i u države koje tek razvijaju skakački sport kao što su Gruzija, Estonija, pa čak i Kina (domaćin Zimskih olimpijskih igara 2022.) i za to raspolaže relevantnom opremom, mašinama i kvalifikovanom radnom snagom.

Pripreme za novu takmičarsku sezonu u ski skokovima su već počele, a prvi skokovi novim skijama učekuju se već početkom juna. Za Petera Prevca je već proizveden prvi par skija, koje će ovih dana biti testirane.

Komentari