Vesti Šladming - Pobeda Marsela Hiršera na noćnom slalomu

Šladming - Pobeda Marsela Hiršera na noćnom slalomu

Šladming | 24.01.2012. | b92
Marcel Hirscher AFP PHOTO DIMITAR DILKOFF

Austrijski skijaš Marsel Hiršer trijumfovao je na osmom slalomu sezone pred svojim navijačima u Šladmingu, u okviru Svetskog kupa.

Hiršer je na noćnoj trci u austrijskom ski centru došao do šeste pobede ove sezone došao ukupnim vremenom od 1:43.01 minuta, sa 22 stotinke prednosti u odnosu na Italijana Stefano Gros. Veliko slavlje za preko 50.000 domaćih navijača upotpunio je Mario Mat osvajanjem trećeg mesta.

Slalomu u Šladmingu prethodilo je nekoliko veoma teških dana za Hiršera, koji je bio optužen da je do pobeda na Sljemenu i u Adelbodenu došao tako što je preskočio kapiju. Posebno žustro reagovao je Ivica Kostelić, koji je pred svojim navijačima bio treći, a on je optužio svoje rivale za odsustvo fer pleja. Hiršer je jednako oštro odgovorio, da bi njih dvojica veče pred trku u Šladmingu zakopali ratne sekire.

Da je iza sebe ostavio sva dešavanja od prethodnih dana Hiršer je pokazao već u prvoj vožnji koju je završio sa 75 stotinki prednosti u odnosu na Mata. Nemac Fric Dopfer na trećoj poziciji imao je 85 stotinki zaostatka, dok je Fros bio sedmi, sa više od sekunde slabijim vremenom od Hiršera.

U drugoj vožnji odličan je bio Japanac Naoki Juasa koji je došao do vođstva, posle 14. mesta u prvoj rundi. Juasa se na čelu zadržao sve dok red nije došao na Grosa, koji je sigurno odskijao najbolju trku u dosadašnjem delu karijere. Mladi Italijan je tako uspeo da ostane prvi i kada je na red došao Kostelić, koji je bio odličan u drugom delu staze, ali to nije bilo dovoljno da ga pretekne.

Posle Kostelića sledila su još petorica skijaša, od kojih je Dopfer preskočio kapiju i tako ostao bez plasmana. Pretposlednji je bio Mat, koji je bio dobar u prvom delu staze, da bi potom izgubio dosta vremena, da bi Hiršer, uprkos nervozi u prvom delu staze, ostao pribran i zasluženo trijumfovao na jednoj od najtežih staza na svetu.

Kostelić je na kraju morao da se zadovolji četvrtim mestom, ispred Juase, koji je sigurno junak dana, a iza su sledili Amerikanac Ted Ligeti, Jens Bigmark iz Švedske i domaći skijaš Rajnfrid Herbst. Još jedan Austrijanac Benjamin Rajh i Šveđanin Andre Mirer kompletirali su prvu desetoricu pošto su podelili deveto mesto.

Svetski kup za skijaše nastavlja se u subotu spustom u Garmiš-Partenkirhenu, gde je u nedelju na programu i superveleslalom.

Rezultati slaloma u Šladmingu:
1. Marsel Hiršer (Austrija) 1:43.01
2. Stefano Gros (Italija) + 0.22
3. Mario Mat (Austrija) + 0.29
4. Ivica Kostelić (Hrvatska) + 0.30
5. Naoki Juasa (Japan) + 0.50
6. Ted Ligeti (SAD) + 0.96
7. Jens Bigmark (Švedska) + 1.03
8. Rajnfrid Herbst (Austrija) + 1.26
9. Benjamin Rajh (Austrija) + 1.28
9. Andre Mirer (Švedska) + 1.28

Generalni plasman slaloma:
1. Ivica Kostelić (Hrvatska) 595
2. Marsel Hiršer (Austrija) 460
3. Kristijan Devile (Italija) 370
4. Andre Mirer (Švedska) 364
5. Mario Mat (Austrija) 282
6. Stefano Gros (Italija) 266

Generalni plasman Svetskog kupa:
1. Ivica Kostelić (Hrvatska) 905
2. Marsel Hiršer (Austrija) 825
3. Beat Fojc (Švajcarska) 665
4. Ted Ligeti (SAD) 578
5. Aksel Lund Svindal (Norveška) 534
6. Bodi Miler (SAD) 450

Komentari