Vesti Skijaško trčanje - Dve pobede Damira Rastića na FIS trkama u Turskoj

Skijaško trčanje - Dve pobede Damira Rastića na FIS trkama u Turskoj

Erzurum, TUR | 29.12.2017. | rtvnp.rs
damirrasticherzurum

Srpski reprezentativac u skijaškom trčanju Damir Rastić pobedio je 24. decembra 2017. u turskom Erzurumu u trci distance na 15 kilometara slobodnim stilom. U konkurenciji 24 takmičara, ovaj dvadesetdevetogodišnji Sjeničanin slavio je vremenom od 36 minuta i tri desetinke, ispred domaćih predstavnika Omera Ajčičeka i trećeplasiranog Hamze Dursuna, koji su bili 25,6, odnosno 27 sekundi sporiji.

"U Sjenici nema dovoljno snega za adekvatan trening, nema ga ni u najavi u narednih 10 dana, pa sam prihvatio poziv Skijaške federacije Turske i učestvovaću na ukupno šest takmičenja u njihovoj organizaciji. Ovde su uslovi odlični. Staza je na visini od 1.800, a hotel na 2.300 metara", rekao je Rastić.

On je današnjim rezultatom zaradio 42,69 FIS bodova, što je njegov treći najbolji rezultat u karijeri.

Rastić je u turskom zimskom centru nastupio u klasiku na deset kilometara, gde je bio treći upisavši 65,93 FIS bodova, iza pobednika Dursuna i Ajčičeka.

"U Turskoj ću ostati do 4. januara. Ceo ovogodišnji program priprema i takmičenja prilagođen je Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu. Plan je da u Južnoj Koreji tokom februara budem u top formi. Zbog toga ovosezonski rezultati još nisu na vrhusnkom nivou, ali napredujem iz takmičenja u takmičenje, kao što želim", naveo je Rastić.

Damir Rastić će ponovo na stazu u utorak, kada će u Erzurumu biti održana još jedna trka na 15 kilometara slobodnim stilom.

-----------------

Druga pobeda za Rastića u Erzurmu

Reprezentativac Srbije u skijaškom trčanju Damir Rastić ostvario je drugu pobedu na FIS takmičenju u turskom Erzurumu 26. decembra 2017. Ovaj 29-godišnji Sjeničanin bio je najbrži u trci na 15 kilometara slobodnim stilom, sa vremenom 34 minuta, 33 sekunde i devet desetinki, vredno 42,69 FIS bodova.

"Pobede prijaju, ali prioritet je postizanje željenog efekta u treningu, kao i poboljšanje plasmana na svetskoj listi. Tu sam trenutno 248. u disciplinama distance. Do Zimskih olimpijskih igara (od 9. do 25. februara u južnokorejskom Pjongčangu), planiram još nekoliko takmičenja", rekao je Rastić.

Drugoplasirani Turčin Omer Ajčiček imao je zaostatak od 2,2 sekunde (43,54 FIS bodova), dok je njegov sunarodnik Hamza Dursun zauzeo treće mesto sa 10 sekundi slabijim vremenom od Rastića (46,55 FIS bodova).

U konkurenciji 23 nordijca, drugi predstavnik Srbije Aleksandar Milenković završio je kao šesti, uz kašnjenje od 3:34,4 minuta (125,39 FIS bodova).

Rastića u Erzurumu očekuju nove trke distance, koje su na programu od 31. decembra do 3. januara.

"Do Pjongčanga, najbitniji mi je Svetski kup 27. i 28. januara u Zefeldu, u Austriji. Biće to moj treći Svetski kup u skijaškom trčanju, a 9. decembra u švajcarskom Davosu postao sam prvi takmičar iz Srbije koji je uspeo da se izbori za nastup u najjačoj konkurenciji. Kasnije sam se takmičio i u Toblahu, u Italiji", naveo je Rastić.

----------------

Ristić nastavio seriju pobeda u Turskoj

Reprezentativac Srbije u skijaškom trčanju Damir Rastić pobedio je u ponedeljak 01. januara 2018. u FIS trci na 15 kilometara slobodnim stilom na stazi Kandili u Erzurumu, u Turskoj.  Ovaj 29-godišnji Sjeničanin priprema se za Zimske olimpijske igre u južnokorejskom Pjongčangu, od 9. do 25. februara, a do svoje treće pobede tokom dva takmičarska ciklusa u Erzurumu stigao je vremenom od 43 minuta, 22 sekunde i osam desetinki za 42,69 FIS bodova.

On je dan ranije u klasiku na 10 kilometara osvojio sedmo mesto među 22 ski trkača, upisavši 137,74 FIS bodova.

Drugo mesto u današnjoj trci na 15 kilometara zauzeo je Iranac Sejed Satar Sejd sa 18,3 sekundi zaostatka (48,31 FIS bodova), a treće Hamza Dursun iz Turske, koji je imao kašnjenje od 1:15,9 minuta (66,02 FIS bodova).

U konkurenciji 27 nordijaca, drugi predstavnik Srbije Aleksandar Milenković bio je 18. sa 9:11.9 minuta slabijim rezultatom od Rastića (212.32 FIS bodova).

Sledeća FIS trka nordijaca na 15 kilometara slobodno na stazi Kandili održaće se 3. januara.

Galerija slika

Komentari