Vesti Skijališta Srednje Bosne spremno dočekala početak sezone

Skijališta Srednje Bosne spremno dočekala početak sezone

Srednja Bosna | 10.01.2019. | novum.ba
fojnicapoljana1 960x584

Srednja Bosna-zimski turistički biser BiH sa najviše ski centara. To su:  Vlašić - Travnik, Rostovo - Bugojno, Busovačka planina - Busovača, Pridolci - Busovača, Raduša - Gornji Vakuf, Uskoplje, Brusnica - Fojnica, Ranča - Jajce.

Krajem meseca decembra na bosanskohercegovačkim planinama počela je zimska turistička sezona 2018/2019, a na području Srednjobosanskog kantona koji je prema broju poseta među prvima u oblasti turizma i koji raspolaže sa najviše skijališta u BiH, čak sedam ski centara će zaljubljenicima zimskih sportskih aktivnosti ponuditi više od 50 kilometara uređenih skijaških staza.

Krajem decembra jeu organiyaciji Turističkog ureda Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna održan sastanak sa članovima Udruženja poslodavaca ski centara Srednja Bosna, na kojem su prezentovane informacije o nadolazećoj zimskoj turističkoj sezoni u svih sedam skijaških centara na području Srednjobosanskog kantona. Takođe, ovom prilikom, razgovaralo se i o pokretanju sistemskog uključivanja učenika u zimske aktivnosti u okviru školskog programa nastavnog procesa. Putem vannastavnih aktivnosti učenici ispunjavaju svoje vrijeme konstruktivno, edukativno i kreativno, pa bi im se na ovaj način približile i prezentovale sve mogućnosti i potencijali zimskih sportova, a Srednja Bosna bi vremenom kreirala određenu bazu skijaša.

lanovi ovog Udruženja, iako postoje tek godinu dana su u okviru svog delovanja uspeli da realizuju niz aktivnosti, od samog elaborata ukupnog stanja u svim skijaškim centrima na području srednje Bosne, do konkretnih predloga, korisnih inicijativa i rešenja, a sve sa ciljem uanpređenja i poboljšanja zimske planinske turističke ponude.

Iako se protekla zimska turistička sezona po količini snega i poseti turista ocenjuje kao uspešna, ali da bi sve naredne dočekali spremno i unapredili turističku ponudu potrebna im je pomoć države. Stoga, su se ovi dugogodišnji turistički radnici, formirani u udruženje, zajedničkim snagama obratili i nadležnom kantonalnom ministarstvu za pomoć sa ciljem obezbeđenjem dovoljno sredstava za projekte i marketing, kako bi srednjobosanska skijališta postala još konkurentnija na bh. ali i svetskom turističkom tržištu.

U periodu od 21. do 23. decembra 2018. godine na Vlašiću će bilo upriličeno zvanično obeležavanje otvaranja zimske turističke sezone 2018/2019 za područje SBK/KSB i sportsko-zabavne manifestacije "Šankanje" u organizaciji Turističke zajednice SBK/KSB, koji najavljuju za ovu zimsku sezonu najbolji i najveći ski opening u BiH, a koji će realizovati u saradnji sa javnim i privatnim sektorom, Opštinom Travnik i hotelskim preduzećima koja deluju na Vlašiću. U petak je bilo predviđeno druženje uz besplatan pasulj, kuvano vino i čaj za sve posetioce, a subotu na Vlašić kao i svih prethodnih godina dolazi Ded Mraza sa paketićima, nakon čega su najmlađi mogli da uživaju u zanimljivoj predstavi, a oni malo stariji u brojnim snežnim igrama bez granica.


Ski centar Vlašić - Travnik

Ski centar „Vlašić“ jedan je od najatraktivnijih ski centara u BiH koji poseduje bogatu vanpansionsku ponudu kao i brojne savremene smeštajne kapacitete (oko 1000 ležaja u hotelskom smeštaju i preko 11000 ležaja u privatnim smeštajnim kapacitetima) koji su smešteni neposredno uz skijaške staze. Na skijalištu je moguće iznajmiti skijašku opremu i angažovati instruktore škole skijanja. Put ka Vlašiću je očišćen i prohodan, a trenutna visina snega na stazama iznosi oko 90 cm.

Ljubitelje zimskih sportova i dobre zabave i ove zimske turističke sezone na Vlašiću očekuju brojni vrhunski doživljaji prilagođeni svim generacijama, a zanimljiv sportsko-rekreativni program i gostovanje najpopularnijih regionalnnih muzičkih zvezda u okviru manifestacije „Šankanje“, osigurao je nezaboravan provod. Takođe za kraj godine na Vlašiću je bio organizovan javni doček i proslava Nove godine uz vatromet i DJ-e.

    Otvaranje ski sezone: 21.12.2018.godine

    Udaljenost od Travnika: 28 km
    Ski lift: 5 - dvosed i vučnice
    Staza: ukupno 15 km: 7 skijaških staza
- SRC „Vlašić“ (Babanovac I i II, Markovac – vučnica);
- Eko fis „Vlašić“ (Lift I - dvosed),
- Hotel „Sunce“ (baby lift I i II - vučnica).
    Težina: teške, srednje teške i lagane staze
    Početna stanica: 1235 mn/v ; vrh: 1525 mn/v
    Noćno skijanje: Babanovac I i II (sreda, petak, subota) - od 18:30 do 21:30 sati

SKI PASS:
Dnevni: 28 KM; Poludnevni: 19 KM; Noćni: 17 KM; Jednodnevni: 170 KM; sezonski: 420 KM + 70 za noćni; jedna vožnja: 5 KM

Ski centar Rostovo - Bugojno

Dva ski lifta dužine od 1,5 km, noćno skijanje, etno selo, spoj tradicionalne i moderne ugostiteljske ponude, zabava i brojni drugi turistički sadržaji odlikuju Ski centar Rostovo, koji je idealan za početnike i rekreativce. Smeštajni kapactet ovog malog srednjobosanskog ski centra je namijenjen za 150 osoba. Na ovom skijalištu možete iskoristiti pogodnosti škole skijanja, koja počinje od 07. januara, 2019. godine sa kvalifikovanim instruktorima, takođe može da se iznajmi ski oprema. U nedostatku snega koriste se i sistemom za dodatno osnežavanje staza. Put ka ovom skijalištu je očišćen i prohodan, a trenutna visina snijega na stazama iznosi oko 60 cm.

Predeli prekriveni snegom, blagi spustovi i autentične bosanske kuće, mir i tišina je ono što Rostovo izdvajaju od drugih. Ukoliko želite zimski odmor provesti u predivnom prirodnom planinskom ambijentu i pravoj porodičnoj atmosferi, bez prevelike gužve i galame onda je ovaj ski centar u samom srcu Bosne idealan izbor za vas. Organizovan je i nezaboravan doček i proslava Nove godine uz muziku i druženje.

    Otvaranje ski sezone: 29.12. 2018. godina

    Udaljenost od Bugojna: 12 km
    Ski lift: 2 (sidro) - 1500 skijaša/sat
    Staza: 2 staze (500 i 725 m)
    Težina: srednje i lagane staze
    Početna stanica: 1160 m n/v
    Noćno skijanje: od 18.00 do 21:00
     

SKI PASS: dnevni: 18KM; poludnevni: 12Km; trodnevni: 48KM; petodnevni: 70KM; sedmodnevni 90 KM; sezonski: 250 KM; noćni: 10 KM



Ski centar Busovačka planina - Busovača

Ovo malo skijalište smešteno u živopisnom planinskom okruženju obronaka planine Vranice koje se nalazi na području opštine Busovače, poslednjih godina postaje sve popularnija zimska destinacija idealna za porodični odmor, kao i za skijaše rekreativce i početnike. U okviru skijališta za smeštaj gostiju na raspolaganju je 150 ležajeva raspoređenih u dva motela i nekoliko vikendica. Na skijalištu je moguće iznajmiti skijašku opremu i angažovati instruktore škole skijanja. Putevi su prohodni i očišćeni, a trenutno je 80 cm snega.

Svi ljubitelji planinskog doživljaja i ove godine su imali priliku u prirodnm planinskom ambijentu Busovačke planine dočekati i proslaviti Novu godinu. Na Busovačkoj planini ski sezona je otvorena u subotu, 22.12.2018. godine, a kao i prethodnih godina i ove zimske turističke sezone svi skijaši i borderi su dobili na poklon besplatno skijanje toga dana.

    Otvaranje ski sezone : 22.12. 2018. godina

    Udaljenost od Busovače: 15 km
    Ski lift: 2 - veliki (vučnica) i baby (vučnica)
    Staza: 2 staze ( 800 i 400 m)
    Težina: teške, srednje teške i lagane staze
    Početna stanica: 1511 m n/v , vrh: 1627 m n/v
    Noćno skijanje: subotom (18:00-21:00)

SKI PASS: Dnevni: 17 KM; poludnevni: 12 KM; noćni: 10 KM

Ski centar Pridolci - Busovača

Pored Busovačke planine, Busovača nudi još jedan jedinstven turistički biser Srednje Bosne - malo bajkovito skijalište smešteno na obroncima planine Vranice, koje je idealno za prve skijaške korake, ali i one koji žele uživati na stazama bez velike gužve. U okviru skijališta za smeštaj gostiju na raspolaganju je nekoliko desetaka vikend kuća i dva veća pansiona sa ukupno 50 ležajeva.

Na skijalištu je moguće iznajmiti skijašku opremu. Put  je očišćen i prohodan, a trenutno ima oko 50 cm snega.

    Otvaranje ski sezone: 22.12.2018. godinae

    Udaljenost od Busovače: 12 km
    Ski lift: 2 lifta - veliki (vučnica) i baby lift (vučnica)
    Staza: 2 staze
    Težina: srednje teške i lagane staze
    Početna stanica: 852 mn/v, vrh: 1330 mn/v
    Noćno skijanje: da

SKI PASS: Dnevni: 17 KM; poludnevni: iza 13h - 12 KM; sedmodnevni ski pass: 70 KM



Ski centar Raduša - Gornji Vakuf, Uskoplje

Najmlađi skijaški centar na području Srednjobosanskog kantona, veoma kvalitetno opremljen skijaškom infrastrukturom, odličan je izbor za početnike, rekreativce, ali i profesionalce. Snežna čarolija se ovde dugo zadržava, a dodatnu čar za uživanje u predivnim planinskim zimskim prizorima pruža i pogled sa terase restorana Vidikovac, koji se nalazi na 1.707 mn/v.

Kapacitet smeštaja ovog malog srednjobosanskog ski centra je 45 ležaja raspoređenih u Motelu „Pegaus“. Na skijalištu je moguće iznajmiti skijašku opremu i angažovati instruktore škole skijanja. Putevi su očišćeni i prohodni, a trenutno ima oko 90 cm snega.

    Otvaranje ski sezone: 22.12. 2018. godina

    Udaljenost od Gornjeg Vakufa - Uskoplja: 20 km
    Ski liftova: 5: lift-Jezero (dvosed) –1800 m; lift-Katuni (vučnica) –805 m; lift-Gare (vučnica) m;l ift-Kik (vučnica) –260 m; Baby ski lift (vučnica) –180 m
    Staza: 7 staza
    Težina: teške, srednje teške i lagane staze
    Početna stanica: 1296 mn/v , vrh: 1711 mn/v
    Noćno skijanje: ne

SKI PASS: Dnevni:25 KM; Poludnevni: 20 KM; Dvodnevni:40 KM; Trodnevni:65; Petodnevni:100 KM.



Ski centar Brusnica - Fojnica

Jedno od najviših srednjobosanskih skijališta i atraktivan skijaški centar smešten na planini Vranici na području opštine Fojnica jedinstvena je zimska destinacija pogodna za sve tehnike sezonskog sporta. Prepoznatljiva gostoljubivost, dobra zabava, zajamčen snežni pokrivač i uređene staze garanuju svim posetiocima da će zimski odmor biti uspešan i zanimljiv. Takođe i oni najmlađi imaju priliku naučiti prve skijaške korake u okviru škole skijanja sa vrhunskim instruktorima.

Ski centar Brusnica je spreman za ovu turističku sezonu ugostiti do 500 gostiju. Raspolaže sa dva restorana i 100 ležaja raspoređenih u hotelskom i privatnom smeštaju. Na skijalištu je moguće iznajmiti skijašku opremu i angažovati instruktore škole skijanja. Put je očišćen i prohodan, a trenutno je oko 120 cm snijega.

    Otvaranje ski sezone : 21.12. 2018. godina

    Udaljenost od Fojnice: 18 km
    Ski lift: 2 lifta- veliki (vučnica) i mali (vučnica)
    Staza: četiri staze
    Težina: srednje teške i lagane staze
    Početna stanica: 1532 mn/v , vrh: 1744 mn/v
    Noćno skijanje: četvrtak, petak i subota od 18 :00- 21:00 h

SKI PASS: Celodnevni: 20 KM; Poludnevni: 15 KM; Noćni: 10 KM



Ski centar Ranča - Jajce

Neizmerna lepota netaknute prirode, blage padine skijališta Ski centra Ranča, smeštenog na obroncima planine Vlašić idealne su za početnike i rekreativce, ali i sve profesionalne tehnike zimskih sportova. U okviru skijališta za smeštaj gostiju na raspolaganju je jedan motel sa 100 ležaja, a na skijalištu je moguće iznajmiti skijašku opremu i angažovati instruktore škole skijanja.

Put očišćen i prohodan, a trenutno ima 70 cm snega. Nabavljen je sistem za zasneživanje staza, ali će biti funkcionalan tek naredne zimske sezone.

    Otvaranje ski sezone: 29.12. 2018. godina

    Udaljenost od Jajca: 15 km
    Ski lift: 1 lift I (vučnica)
    Staza: 3 ski staze, 5 km staze; 100 skijaša/sat
    Težina: srednje teške i lagane staze
    Početna stanica: 1280 mn/v ,vrh: 1463 mn/v
    Noćno skijanje: od 18:00 do 21:00 h

SKI PASS: dnevni: 18 KM; poludnevni: 15 KM; noćni: 15 KM


         Izvor: Novum.ba

 

Komentari