Vesti Skijališta Srbije - rešenje za razvoj i unapređenje Jahorine

Skijališta Srbije - rešenje za razvoj i unapređenje Jahorine

Jahorina | 21.04.2016. | skijalištasrbije.rs
skis jah370x225

Vršilac dužnosti direktora Skijališta Srbije Dejan Ljevanić govorio je u okviru Prvog ekonomskog foruma na Jahorini, koji je organizovala Vlada Republike Srpske. Pored usko ekonomskih tema i pronalaženja najboljih rešenja za privredni razvoj, jedna od tema Foruma bio je i unapređenje i razvoj Olimpijskog centra Jahorina. Ljevnaić je preneo iskustva iz domaćih ski centara i izneo plan na koji način se može uz optimalno ulaganje revitalizovati ovaj skijaški centar.

U svetu postoji više od 2 hiljade skijališta, koje poseti oko 120 miliona skijaša. Ski industrija je veoma razvijena i zemlje koje neguju tradiciju ovog sporta broje odlične rezultate u turizmu. Srbija je tokom proteklih deset godina uložila više od 110 miliona evra u skijašku infrastrukturu i rezultati su više nego vidljivi. Svake godine imamo povećanje broja domaćih i stranih turista, samo ove zime 40 posto više“, rekao je v.d. direktora Skijališta Srbije.

Ljevnaić je pristunima na Forumu objasnio da je neophodno da se nastavi sa modernizacijom i rekonstrukcijom Olimpijskog centra Jahorina i da su Skijališta Srbije spremna da prenesu svoje znanje i iskustvo u daljem rukovođenju i upravljanju, i dodao da bi spajanje domaćih skijališta sa Jahorinom , kao zajednički regionalni proizvod, pojačao u značajnoj meri priliv turista. Vršilac dužnosti direktora Skijališta Srbije kazao je da je ovakva turistička ponuda, kao i dalje regionalno povezivanje Srbije i Republike Srpske od strateškog značaja, ali da su dalji koraci predmet dogovora dve Vlade.

Ono što je prvo neophodno da se uradi jeste da se uvede sistem za veštačko osnežavanje, bez kojeg danas ni jedan centar ne bi mogao da funkcioniše i da se osposobe staze na kojima su održane Olimpijske igre“, rekao je Ljevnaić.

Dejan Ljevanić je istakao da Skijališta Srbije iz godine u godinu ostvaruju sve bolje rezultate i da se prihodi ovog preduzeća u poslednje tri godine uvećavaju za 25 posto. „Sezona 2015/16. je sezona koja je definitivno obeležila naš rad, s obzirom da smo ostvarili odlične rezultate što se tiče posećenosti, ali i ostvarenog prometa. Iako je bilo malo prirodnog snega, održavali smo staze zahvaljujući veštačkom snegu i bez prekida radili 138 dana. Za to vreme ostvaren je promet od 805 miliona dinara, što je za 15 posto više u odnosu na prethodnu sezonu“, naglasio je on. Govoreći o povećanju broja skijaša, rekao je da se ove godine znatno povećao broj o čemu svedoči i povećanje broja prodatih ski karata, ali i sve veće interesovanje stranih gostiju za domaća skijališta.

 

Komentari