Vesti Ski skokovi SK - Peter Prevc osvojio Kristalni globus!

Ski skokovi SK - Peter Prevc osvojio Kristalni globus!

Almaty, KAZ | 28.02.2016. | b92.net
82590G08W0592

Slovenački ski skakač Peter Prevc osvojio je Kristalni globus pošto šest takmičenja pre kraja sezone u Svetskom kupu ima nedostižnu prednost. Prevc je titulu obezbedio trijumfom na drugim skokovima u Almatiju, svojom 13. pobedom ove sezone, ispred Zeverina Frojnda iz Nemačke.

Mladom Slovencu je bilo potrebno da bude ispred Frojnda da bi došao do najvećeg uspeha karijere, a to je i učinio, pa sada ima 618 bodova više od svog rivala, a na raspolaganju je samo 600 bodova.

Prevc je tako takođe izjednačio rekord po broju pobeda u jednoj sezoni Svetskog kupa, koji je do sada držao samo Austrijanac Gregor Šlirencauer, a imaće još šest prilika da ga nadmaši.

23-godišnji Slovenac je upravo Frojnda nasledio na tronu, i to posle dve sezone koje je završavao kao drugoplasirani u Svetskom kupu.

Osvajanjem velikog Kristalnog globusa, Prevc je kompletirao savršenu sezonu tokom koje je osvojio i turneju „Četiri skakaonice“ i titulu svetskog šampiona u ski letovima.

Do kraja sezone ostala su još takmičenja u Visli i Titize-Nojštatu, pre velikog finala na Planici, gde će Prevcu biti dodeljen trofej 20. marta.

Prevc je tek drugi Slovenac koji je osvojio titulu u Svetskom kupu, prvi od Primoža Peterke, koji je bio najbolji u sezonama 1996/97 i 1997/98.

Slovenac je do 13. pobede ove sezone došao ukupnim skorom od 325,9 bodova, odnosno skokovima od 139 i 139,5 metara. Drugo mesto, sa više od deset bodova manje zauzeo je Frojnd, kojem za utehu ostaje to što je postavio novi rekord skakaonice od 141,5 metra, dok je treći bio Danijel Andre Tande iz Norveške.

Najbolju trojicu sledili su Austrijanci Štefan Kraft i Mihael Hajnek, Rihard Frajtag iz Nemačke i Japanci Norijaki Kasai i Taku Takeuči. Među najboljom desetoricom našli su se Kenet Gangnes iz Norveške i Nemac Andreas Velinger.

Svetski kup u konkurenciji ski skakača se nastavlja u poljskoj Visli narednog petka.

      Izvor: B92.net    Foto: FIS

Komentari