Vesti Ski skokovi SK - Braća Peter i Domen Prevc za istoriju

Ski skokovi SK - Braća Peter i Domen Prevc za istoriju

Engelberg, SUI | 19.12.2015. | b92.net
prevc20122015

Braća Peter i Domen Prevc doneli su Sloveniji dvostruki trijumf na ski skokovima koji su u okviru Svetskog kupa održani u švajcarskom Engelbergu. Takođe, oni su na taj način ispisali nove stranice istorije, pošto nikada ranije braća nisu bila na prve dve pozicije na nekom takmičenju u ski skokovima.

Peter, stariji od njih dvojice, slavio je ispred 16-godišnjeg Domena i došao do druge pobede ove sezone, a osme u karijeri, ukupnim skorom od 297,1 bodova zahvaljujući skokovima od 139,5 i 134 metara.

Njima dvojici se na podijumu pridružio 43-godišnji Japanac Norijaki Kasai, koji ima više godina od braće Prevc zajedno.

Posle prve runde, stariji Prevc je imao ubedljivu prednost u odnosu na Nemca Riharda Frajtaga i svog mlađeg brata, dok je Kasai bio 12. Iskusni Japac je, međutim, uzvratio udarac u drugoj rundi, skočivši 134 metra, identične skokove imali su mladi Slovenci, dok je Frajtag podbacio i skočio tek 128,5 metara.

Sjajan skok je Domenu Prevcu doneo najbolji rezultat karijere, a stariji brat ga je pobedio za nešto više od 13 bodova zahvaljujući sjajnom skoku u prvoj seriji. Frajtag je na kraju morao da se zadovolji četvrtim mestom, ispred dvojice Norvežana Keneta Gangnesa i Andersa Fanemela, odnosno Štefana Krafta iz Austrije. Prvu desetoricu kompletirali su aktuelni osvajač Svetskog kupa Zeverin Frojnd i dvojica austrijskih skakača Mihael Hajbek i Manuel Fetner.

Stariji Prevc trenutno vodi u generalnom plasmanu Svetskog kupa sa 464 boda, ispred Frojnda sa 359 i Gangnesa sa 310.

Svetski kup u konkurenciji ski skakača se nastavlja u nedelju novim skokovima sa velike skakaonice u Engelbergu.

 

Komentari