Vesti Ski skokovi - Počinje Svetski Kup

Ski skokovi - Počinje Svetski Kup

| 23.11.2013. | b92.net
Gregor Schlierenzauer ski jumping at Obertsdorf

Za razliku od prethodnih sezona, kada je Svetski kup u ski skokovima startovao u Finskoj, ovoga puta je za domaćina prvog takmičenja izabran nemački Kligental. Od ovog vikenda pa sve do Planice u martu najbolji ski skakači današnjice boriće se za Kristalni globus, a kao glavni favorit ističe se branilac titule Gregor Šlirencauer. Mnogima će elitno takmičenje poslužiti kao priprema za Zimske olimpijske igre u Sočiju, ali je sigurno da će se najbolji potruditi da na svim frontovima upravo to i dokažu...

Prošla sezona donela je nova pravila i drugačija odela, ali velikih ’pomeranja’ nije bilo. Na kraju, Gregor Šlirencauer je u dominantnom stilu došao do drugog velikog Kristalnog globusa u karijeri i to više nego zasluženo. Australijanac je imao gotovo savršenu sezonu tokom koje je trijumfovao i na turneji „Četiri skakaonice“ i postao novi rekorder po broju trijumfa u Svetskom kupu. Da bi sezona bila bez greške nedostajala mu je titula na Svetskom prvenstvu u nordijskim disciplinama, ali je to nadoknadio zlatom u konkurenciji timova.

Šlirencauer je prošle sezone broj svojih pobeda u Svetskom kupu doveo do 50, čime je nadmašio legendarnog Matija Nikenena. Još ranije mladi Austrijanac je imao mesto među najboljima u istoriji, ali ga je tim dostignućem potvrdio i najavio još veće uspehe, s obzirom da tek ima 23 godine. Upravo zbog toga on važi za glavnog favorita ne samo što se tiče Svetskog kupa, već i Sočija, ali je isti takav slučaj bio pre četiri godine. Tada nije uspeo da istrpi breme favorita, što je najbolje iskoristio Švajcarac Simon Aman, osvojivši i Kristalni globus i oba zlata na Igrama u Vankuveru.

 

Komentari