Vesti Ski skokovi - Novogodišnja turneja - Četiri skakaonice

Ski skokovi - Novogodišnja turneja - Četiri skakaonice

| 25.12.2016. | eurosport.rs
4skakaonicelogo640x389

Poslednjih dana 2016. godine najbolji skakači dolaze u Nemačku, gde startuje turneja “Četiri skakaonice”. Svake godine od 1952. Nemačka i Austrija su domaćini takmičenja, o čijem osvajanju mašta svaki ski skakač. Pobednik turneje je sportista sa najviše osvojenih poena na sve četiri skakaonice.

Legenda turneje je Jane Ahonen, jedini sportista koji je pet puta trijumfovao. Njegova četvrta titula je ostala upamćena, jer je te 2006. godine prvi put u istoriji viđena deoba prvog mesta, jer je i Jakub Janda sakupio isti broj bodova. Nemačka je najuspešnija nacija sa 16 pobeda, 15 je zabeležila Finska, Austrija 14, a Norvežani su deset puta pobedili.

Nova FIS sezona, koja je startovala krajem novembra u finskoj Ruki, na svom vrhuncu biće od 31. decembra do 6. januara, kada su na programu “Četiri skakaonice”, Oberstdorf i Garmiš-Partenkirhen u Nemačkoj i Insbruk i Bišofshofen u Austriji.

Direktni prenosi turneje “Četiri skakonice” počinju već 28. decembra, kada će gledaoci moći da prate kvalifikacije za glavno takmičenje u Oberstdorfu, koje je na 137m dugoj skakonici na programu dan kasnije. Tradicionalno, ski skakači Novu Godinu dočekuju u Garmiš-Partenkirhenu, gde su za 31. decembar zakazane kvalifikacije za glavno takmičenje koje je na programu prvog dana 2017. godine.

Kao i svake sezone, Eurosport će direktno ispratiti najprestižnije takmičenje u ski skokovima, novogodišnju turneju "4 skakaonice". Olimpijski šampion iz 2002., četvorostruki šampion sveta i pobednik 28 takmičenja Svetkog kupa, Martin Šmit je od prošle sezone član zimskog tima Eurosporta. Tokom cele zime, Šmit će biti prisutan na svakom borilištu, gde će pre i posle takmičenja u direktnom prenosu dati svoju analizu.

       Izvor:   Eurosport,   Predrag Vukanović

 

Komentari