Vesti Ski skokovi - Klingenthal / GER, letnji Grand Prix

Ski skokovi - Klingenthal / GER, letnji Grand Prix

Klingenthal / GER | 04.10.2013. | fis-ski.com
Klingenthal

Ovogodišnji letnji Grand Prix okončan je juče, završnim takmičenjem na skakaonici Klingenthal u Nemačkoj. Najbolji je bio Nemac Andreas Wellinger koji je tako odneo pobedu i u generalnom plasmanu letnjeg Grand Prix-a.

Prvog dana takmičenja, 02.10. na skakaonicu je u kvalifikacionoj rundi učestvovalo 63 skakača od kojih je 50 najboljih izborilo plasman za glavni deo takmičenja. Najbolji u kvalifikacijama bio je Klemens Muranka iz Poljske skokom od 137,0 metara i osvojenim 139,1 poenom. Dawid Kubacki bio je drugi iako je imao skok od 138,0 metara ali uz pomoć malo boljih uslova. Treći rezultat je ostvario Mackenzie Boyd-Clowes.

Poslednjeg dana letnjeg Grand Prix-a, u vetrovitim uslovima, najbolji u obe serije bio je Nemac Andreas Wellinger i skokovima od 135,5 i 133,0 metara i sa ukupno osvojenih 261,9 poena, zasluženo je slavio u Vogtland-Areni.  Ovaj momak koji ima samo 18 godina, pobedio je na tri, od pet skakaonica u kojima je učestvovao u ovogodišnjem letnjem Grand Prix-u, i tako je osvojio prvo mesto u generalnom plasmanu. Drugo mesto zauzeo je Austrijanac Andreas Kofler, dok je treći bio Finac Janne Ahonen.

Slovenac Jernej Damjan, koji je u Klingenthal došao kao vodeći u generalnom plasmanu, nije uspeo ni da se kvalifikuje u finalnu seriju jer je skočio samo 101 metar i mogao je samo da posmatra Wellingera kako osvaja titulu.

U generalnom plasmanu, prvo mesto osvojio je Andreas Wellinger sa osvojenih 440 poena, ispred Jerneja Damjana sa 419 i Andersa Bardala sa 323.

Galerija slika

Komentari