Vesti Ski skokovi - Jane Ahonen ponovo u reprezentaciji Finske

Ski skokovi - Jane Ahonen ponovo u reprezentaciji Finske

Oslo, Fin | 16.07.2013. | Nezavisne, Fena
ahonen180308reu308

Jedan od najuspešnijih skakača na skijama u istoriji, 36-ogodišnji Finac Jane Ahonen i službeno je ponovno član reprezentacije svoje zemlje.

Finski selektor Peka Niemele uvrstio je Ahonena među sedam skakača koji će konkurisati za nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju u februaru 2014. godine.

Ahonen je jedini skakač u istoriji koji je pet puta slavio na čuvenoj Novogodišnjoj turneji, a ovo će mu biti drugi povratak iz penzije. Prvi put se oprostio od takmičenja u martu 2008. godine, ali se nakon jednogodišnje pauze vratio kako bi nastupio na ZOI u Vankuveru i pokušao osvojiti prvu pojedinačnu olimpijsku medalju. U tome nije uspio jer je na maloj skakaonici zauzeo četvrto mesto dok je na velikoj skakaonici bio tek 31.

U martu 2011. Ahonen je drugi put objavio kraj karijere, ali je u januaru ove godine najavio povratak u finsku reprezentaciju, koja je prošle sezone ostvarila najslabije rezultate u Svetskom kupu u istoriji.

Tokom karijere Ahonen je ostvario 36 pobeda u Svetskom kupu, sa 108 plasmana na pobedničko postolje je rekorder u toj kategoriji, dva puta je bio ukupni pobednik Svetskog kupa, a u svojoj riznici ima i brojne medalje sa velikih takmičenja.

S reprezentacijom je dva puta bio srebrni u timskim takmičenjima na ZOI (Solt Lejk Siti 2002, Torino 2006), bio je svetski prvak pojedinačno na maloj skakaonici (Trondhajm 1997) i na velikoj skakaonici (Oberstdorf 2005), a tri puta je bio i član finske reprezentacije koja je osvajala ekipno zlato na SP-u.

 

Komentari