Vesti Ski skokovi GP - finalno takmičenje u Klingenthalu, Jernej Damjan je sveukupni pobedik

Ski skokovi GP - finalno takmičenje u Klingenthalu, Jernej Damjan je sveukupni pobedik

Klingenthal (GER) | 05.10.2014. | fis
Klingenthalgp04102014a

FIS Grand Prix 2014. u letnjim ski skokovima je završeno takmičenjem održanim u Vogtland-Areni u Klingenthalu u Nemačkoj u subotu 4. oktobra 2014. Finalna pobeda sezone pripala je domaćem takmičaru Richardu Freitagu. Pred domaćom publikom, ovaj 23-godišnjak je imao skokove od 131 m i 133 m i time osvoijo svoju drugu pobedu u Grand Prix-u sa ukupno 256.4 poena.

Roman Koudelka je dokazao da je u izvanrednoj formi na kraju letnje sezone. Nakon što je prošlog vikenda pobedio u Hinzenbach, češki skakač je završio takmičenje u Klingenthal kao drugi sa skokovima 130,5 m i 134 m (253.1 poena).

Treće mesto u finalu GP zauzeo je norveški skakač Rune Velta, koji jeimao skokove 127 m i 137 m koji mu doneli 252.9 poena. U veoma tesnoj konkurenciji na ovoj skakaonici, ukupni pobednik Grand Prix-a, slovenac Jernej Damjan, došao je do četvrtog mesta, a iza njega ma petom mestu je drugi najbolje plasirani norvežanin Anders Bardal.

Češki skakač Jan Matura i poljak Piotr Zyla na ovom takmičenjeu su podelili 6. mesto sa 244.6 poena. Austrijanac Gregor Šlirencauer se od 25. mesta posle prve serije skokova na kraju preselio na osmo sa najdužim skokom dana od 141,5 metara u poslednjoj rundi. Treći čeh u Top-10 Jakub Janda je takmičenje završio na 9. mestu. Taku Takeuchi je bio najbolje plasirani japanac osvajanjem 10.-tog mesta.

Lauri Asikainen bio jedini predstavnik Finske u drugom krugu  i ostvario je veoma dobar rezultat 12. mesto. U odsustvu svog timskog lidera Simona Amana, mladi švajcarski skakač Gregor Deschvanden pokazao dobre rezultate osvajanjem 13. mesta. Švajcarac Kilian Peier ostvario daleko najbolji rezultat u svojoj karijeri 17. mesto. To je takođe bio uspešan dan za dva Italijana, Sebastiana Colloredo (25.) i Davida Bresadola (27.) kao i amerikanca Nika Fairallia (29.), koji su osvojili GP poene.

Neka od zvučnih imena među skakačima nisu se baš proslavili u ovom finalnom GP takmičenju. Kamil Stoch (36.) , Piter Prevc (38.), Robert Kranjec (39.), Stefan Kraft (39.) i Andreas Stjernen (42.) nisu uspeli da stignu do Top 30 u ovom letnjem finalnom takmičenju.


Jernej Damjan je sveukupni pobedik GP 2014.

Slovenački skakač Jernej Damjan je već obezbedio naslov ukupnog pobednika ove serije još na preo je FIS Grand Prik 2014, sa ukupno 441 bodova ispred Phillipa Sjoeena iz Norveške (382 poena) i japanca Taku Takeuchi (316 poena).
"Svi kažu da letnja serija nije toliko važno kao zimska, ali za mene jste. Veoma sam srećan, da sam uspeo da osvojim Grand Prix. Prošlog leta nisam bio u mogućnosti da zadržim dobru formu do kraja. Sada ću se fokusirati na pripreme za sezonu i nadam se da ovaj put mogu bolje", rekao je slovenački reprezentativac Jernej Damjan.

    Foto: FIS-SKI.COM

Galerija slika

Komentari