Vesti Ski savez nema novca za Milanka Petrovića

Ski savez nema novca za Milanka Petrovića

| 29.12.2013. | b92
milankosjenicadocek4

Srpski biatlonac Milanko Petrović tvrdi da propušta Svetski kup u Oberhorfu zbog odluke Skijaškog saveza da odbije da isplati novac koji pripada takmičaru.

Sa druge strane, predsednik SSS Dimitrije Paunović u izjavi za B92 kaže da izbora nema, pošto trenutno u Savezu nema novca.

Tihomir Milosavljević, trener Milanka Petrovića izjavio je da je šokiran odnosom predsednika Skijaškog saveza Srbije prema osvajačima zlatnih medalja za Srbiju.

“Na sve moguće načine sam pokušao da stupim u kontakt sa predsednikom Skijaškog saveza Srbije, ali on ne odgovara na pozive. Od sekretara Skijaškog saveza smo dobili informaciju da je Paunović naredio da se obustavi svaka isplata i naložio prekid svih programa u Savezu. Šokirani smo ovako despotskom odlukom da na svoju ruku, samoinicijativno, bez odluke stručnih tela - Nordijskog i Izvršnog odbora, sam odlučuje o sudbini sportiste kakav je Milanko Petrović”, istakao je trener Milosavljević.

Redakcija B92 stupila je u kontakt sa Paunovićem, koji demantuje tvrdnje Milosavljevića i kaže da Savez jednostavno nema sredstava.

“Nije tačno da smo bilo šta obustavili, što možete videti i iz zvaničnih dokumenata. Oni su tražili novac, a mi ga nemamo na računu u ovom trenutku. Ne znam šta da uradim... Milanko Petrović je primarno bijatolonac i nije član našeg saveza, njegov primarni savez je bijatlonski. Dogovorili smo se sa bijatlonskim savezom da ćemo mu pomoći koliko možemo, ali teško ide. U pravilnicima piše da Savez pomaže programe u skladu sa mogućnostima, a u ovom trenutku nemamo sredstava. Pokušavao sam na sve strane – kod privrednika, u Ministarstvu, u OKS, ali sponzorstava jednostavno nema“, kaže Paunović za B92.

U mejlu koji je novinarima dostavio PR ti Milanka Petrovića navodi se da je „ovo još jedan dokaz bahate i osione vladavine predsednika Saveza Dimitrija Paunovića”.

“Skijaški savez Srbije je ponovo pokazao da svesno opstruiše predstavnike Srbije na zimskoj Olimpijadi jer svojim nečinjenjem i autokratijom dovodi do toga da se jednom od najboljih takmičara, osvajaču dve zlatne i jedne bronzane medalje, onemogući dalje takmičenje i predstavljanje svoje zemlje u svetu. Postavlja se pitanje, čije interese štiti Paunović na čelu Skijaškog saveza? Kome i kako deli FIS novac koji su takmičari zaradili isključivo svojim uspesima? I, pitanje koje se svakodnevno ponavlja, zbog koga postoji Skijaški savez Srbije?”, navodi se u mejlu.

Pre nekoliko dana Milanko Petrović i Nevena Ignjatović izdali su zajedničko saopštenje u kojem optužuju SSS da ih ignoriše.

“Predsednik Skijaškog saveza je do danas zlatnom Milanku od budžetskih sredstava Republike Srbije koja su prebačena Savezu, za pripreme odobrio 100.000 dinara, odnosno manje od 900 evra, što je ponižavajuće za takmičara ovakvog ranga. Plate trenera su, i dalje, misaona stavka, pa se ponavlja ista situacija kao sa trenerima osvajačice zlata u alpskom skijanju Nevene Ignjatović”.

Paunović kaže da je finansijska situacija teška, da su Savezu vezane ruke i poziva nadležne da provere poslovanje.

“Ne znam zašto misle tako – ničim ne vladam, ja sam samo predsednik Saveza, koji funkcioniše u skladu sa mogućnostima. Početkom godine dobili smo smo deset miliona dinara od Ministarstva omladine i sporta, a ta sredstva su utrošena do mog dolaska u julu. Nisam mogao na pola sezone ništa ni da preduzmem. Zatekli smo i sedam-osam miliona duga, koji se prenosi iz godine u godinu, ne kažem da je to nastalo za vreme Kusturičinog mandata, verovatno se prenelo i u njegov”, kaže Paunović za B92 i dodaje:

“Od nas su dobijali sredstava koliko smo mogli da izdvojimo. Oni ako misle da znaju bolje, stojim na raspolaganju da se izvrši uvid u kompletno poslovanje. Teška je situacija, ljudi koji rade u Savezu nisu primili plate od septembra. Tačno je da su Petrović i Ignjatovićeva napravili dobar rezultat, ali on nije mogao da padne s neba, znači da su imali za dobre pripreme. Npr, Nevena Ignjatović je u poslednjih četiri-pet godina dobila oko 500 hiljada evra, što od Saveza, što od OKS, tako da sigurno nije izostala podrška nijednog trenutka”.

Komentari