Vesti Ski klubovi traže uvodjenje obeštećenja za transfere mladih skijaša

Ski klubovi traže uvodjenje obeštećenja za transfere mladih skijaša

Bor | 02.11.2013. | Ski savez JI Srbije
skijasi640x389

Na sednici Izvršnog odbora SS JIS zatraženo je da se uvede obavezno obeštećenje prilikom prelaska mladih skijaša u drugi klub, ali tako da to ne predstavlja represiju nad klubovima koji ne žele da se bave podmlađivanjem sopstvenog takmičarskog pogona. Obeštećenje treba da bude logičan regulator odnosa u kojima će klubovi, zavisno od svog profila i potencijala u stručnom kadru, moći da se orijentišu ka masovnosti ili ka usavršavanju već otkrivenih talenata iz drugih klubova, a da niko ne bude na gubitku.

Iskustvo iz prethodne takmičarske sezone pokazalo je da su klubovi regiona Jugoistok i Centar organizovali ukupno 10 trka za najmlađe (pahuljice i cicibani), a regioni Zapad i Beograd samo četiri. Pri tome su klubovi iz Beograda izveli na regionalna takmičenja samo 18 mališana (u šest kategorija), dok je Jugoistok imao na nacionalnim trkama preko 40%, a na regionalnim 45% svih takmičara u Srbiji!
Neki od klubova, koji nisu zainteresovani za omasovljavanje, objašnjavali su da se neće baviti „skijaškim obdaništima“. To znači da neko drugi treba da im servira „poluproizvod“, koji će oni uobličavati na glečerima u inostranstvu, gde takmičari mogu da napreduju i gde treneri mogu da zarade. Klubovi iz jugoistočne Srbije ne osporavaju takvu politiku, ali traže svoj udeo.

 

Komentari