Vesti Ski klub Niš - Uspeh najmlađih skijaša

Ski klub Niš - Uspeh najmlađih skijaša

Niš | 30.04.2012. | juznevesti.com
mladenpesic490x370eb12

Članovi Skijaškog kluba “Niš” obavili su tokom aprila završne treninge na Staroj planini i tako okončali sezonu u kojoj su načinili pravi podvig. Iako sa ubedljivo najmlađim timom u zemlji, uspeli su da osvoje treće mesto u apsolutnoj konkurenciji 25 klubova, koliko ih je učestvovalo u Alpskom kupu Srbije.

Uspešniji od svih bio je junior Mladen Pešić, koji je odbranio titulu prvaka države u slalomu i vicešampiona u veleslalomu.

On je na međunarodnim takmičenjima postigao dosad najbolje rezultate u istoriji niškog skijanja – na svetskoj rejting-listi ima 69 bodova u slalomu i 90 u veleslalomu. Time se svrstao među najuspešnije juniore jugoistočne Evrope i sa razlogom očekuje da ponovo postane učesnik međunarodnog trening-kampa, što bi mu donelo novih 90 dana treninga na skijalištima alpskih država.

Čast kluba na prvenstvu države uspešno su branili i kadetkinja Milica Mitić, osvojivši dvostruku titulu šampiona države, i junior Nenad Marjanović, osvojenom bronzanom medaljom u veleslalomu.

Najupornijim i najveselijim niškim takmičarima - cicibanima (deca rođena 2001-2004. god.) zamalo je izmakla titula vicešampiona države.

Na 12 veleslalomskih trka, koje su ove godine organizovane na Mokroj gori, Torniku, Crnom vrhu, Kopaoniku i u Zaječaru, Petra Veljković je sa 8 zlatnih medalja potvrdila dominaciju u ovoj kategoriji. U niškom klubu već razmišljaju o tome da bi Petrin vanserijski talenat mogao biti potvrdjen i na nekim od narednih Zimskih olimpijskih igara.

Osim Petre, na pobedničkom postolju našli su se ove godine i Đorđe Džunić (1 zlatna, 2 srebrne i 4 bronzane medalje), Nina Zdravković (4 bronzane), Dunja Radivojević (1 srebrna i 1 bronzana), Nikolina Dragoljević (2 bronzane) i Đorđe Savić (1 bronzana medalja).

Iako malobrojna, i ekipa Niša u kategoriji “deca” (1997-2000. god.) osvajala je medalje.

Petar Jovanović je osvojio po jednu zlatnu i bronzanu medalju u slalomu, a njegov stariji brat Đorđe Jovanović dve srebrne u slalomu i jednu u veleslalomu.

Za male niške skijaše predaha nema. Skijališta su zatvorena i oni nastavljaju treninge u sali, Tvrđavi, parku Čair, na Bojaninim vodama i u bazenu, a prvom izlasku na sneg nadaju se u junu, za kada je najavljen trening na austrijskom glečeru Hintertuks.

Više o niškom skijanju možete pronaći na web sajtu Ski kluba Niš, www.skinis.org.rs.

Komentari