Vesti Sjenica - Ski centar “Žari” adut zimske ponude

Sjenica - Ski centar “Žari” adut zimske ponude

Sjenica | 22.05.2013. | ekapija.com
sjenica1a

Zimska sezona je tek završena, a za novu se u Sjenici već pripremaju. Murat Garibović, direktor Turističke organizacije Sjenice, je izjavio da se na prostoru zvanom “Žari” udaljenom 7 kilometara od Sjenice aktivno radi na izgradnji skijaškog centra. Prema planu i projektu na ovom sportskom centru narednih godina održavaće se svetska takmičenja u skijaškom trčanju i biatlonu.

- Ski centar “Žari” biće izgrađen na planini Koritnik na nadmorskoj visini 1.471m. Dužina staza za skijaško trčanje i biatlon biće od 2,5 do 5km, a za alpske discipline do 1,2km sa visinskom razlikom od 270m – objasnio je Garibović i dodao da će novi skijaški centar biti spreman za narednu sezonu.

Osim toga, u Sjenici postoji staza za skijaško trčanje i biatlon “Pašino brdo” koja će se od jeseni zvati Memorijalni skijaški centar Amar Garibović u spomen na tragično preminulog olimpijca Srbije.

Novim skijaškim stazama, Sjenica će privući turiste i sportiste i iz zemlje i iz inostranstva.

Zbog visokih snegova i niskih temperatura Pešterska visoravan je poznata i kao srpski Sibir. Zato meštani kažu da je Sjenica, centar Peštera, najlepša u februaru, mesecu u kom su zabeležene temperature i do -42C.

Prostrano polje okruženo je planinama Jadovnik, Zlatar, Ozren, Giljeva, Zilidara, Javor i Golija. Kroz Peštersku visoravan protiču reke Uvac, Vapa, Jablanica i Grabovica.


izvor: eKapija

Komentari