Vesti Sećanje na ZOI u Sarajevu 1984

Sećanje na ZOI u Sarajevu 1984

Sarajevo | 02.02.2014. | b92
sanda dubravcic emotivno640x389

Najbolja hrvatska klizačica svih vremena Sanda Dubravčić upalila je u Sarajevu, baš kao i 1984. godine, olimpijski plamen. Dubravčićeva je tog 8. februara 1984. na stadionu "Koševo", na kojem je upriličena ceremonija otvaranja Zimskih olimpijskih igara, bila poslednji nosioc baklje kojom je upaljen olimpijski plamen.

Ona je to ponovo učinila kada je na Jahorini zajedno s bosanskohercegovačkom skijašicom Žanom Novaković upalila simbolični olimpijski plamen u znak sećanja na veliko takmičenje iz 1984. godine.

"Srećna sama što sam ponovo ovde, u gradu koji je bio domaćin, mogu reći i jednih od poslednjih izuzetno humanih i toplih olimpijskih igara", kazala je Dubravčićeva novinarima.

Ona je dodala da je pre 30 godina bilo jasno da su svi građani Sarajeva živeli za te Olimpijske igre.

"Toplinu Sarajeva sam osetila tokom 1984, a osetila sam i juče kada sam šetala Baščaršijom i kada su me ljudi zaustavljali na ulici i izražavali dobrodošlicu".

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je rekao da su prvi dani februara 1984. godine bili možda najsjaniji deo savremene istorije Sarajeva.

"Ovo je vreme da ponovo oživimo sećanje i entuzijazam naših ljudi, da vratimo nadu u budućnost, i da počnemo pripreme za olimpijadu mladih 2017", rekao je Komšić, podsećajući na činjenicu da će Sarajevo i Istočno Sarajevo za tri godine zajednički biti domaćini prvom većem međunarodnom sportskom takmičenju nakon rata.

Tada će na olimpijskim borilištima izgrađenim pre 30 godina biti održan Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF).

Za nekoliko dana počinje XXII izdanje Zimskim olimpijskih igara, koje će od 7. do 23. februara biti na programu u Sočiju.

 

Galerija slika

Komentari