Vesti Schladming 2013 - Tina Maze šampionka u superveleslalomu

Schladming 2013 - Tina Maze šampionka u superveleslalomu

Schladming, Aus | 05.02.2013. | B92
tina0502201380fc

Slovenka Tina Maze osvojila je zlato u superveleslalomu, kojim je u utorak startovalo Svetsko prvenstvu u austrijskom Šladmingu. Tina je do titule svetske šampionke došla u vremenu od 1:35.39 minuta, sa 38 stotinki prednosti u odnosu na Švajcarkinju Laru Gut.

Treće mesto zauzela je Džulija Mankuzo iz Sjedinjenih Država, dok je prvu trku na planetarnom šampionatu obeležio i težak pad Lindzi Von, u kojem je doživela tešku povredu kolena.

Start prve trke u Šladmingu kasnio je tri i po sata, pošto zbog guste magle nije bilo moguće da trka krene po planu. Kada je trka konačno startovala, na vrhu se ustalila Slovenka Ilka Štuhec, koju je sa prve pozicije pomerila Gutova. Ipak, slavlje mlade Švajcarkinje nije potrajalo, pošto je maestralna vrlo brzo Maze od starta do cilja odskijala sjajno i zasluženo došla do vođstva.

Posle slovenačke skijašice na redu je bila Vonova, koja je odlično krenula i bila vrlo blizu Tini, ali je posle drugog prolaznog vremena posle izgubila kontrolu i doživela težak pad. Amerikanka se nije pomerala i posle nekog vremena prebačena je u bolnicu, a trka je posle 15-minutne pauze nastavljena. Favoritkinje redom nisu uspevale da pariraju Tini i Gutovoj, zbog loše vidljivosti, a najbliža im je bila Mankuzo, koja je bila 52 stotinke iza Slovenke.

Pošto je u Šladmingu postajalo sve mračnije, organizatori su doneli kontroverznu odluku i prekinuli trku posle 36 od 59 takmičarki. Mnogi stručnjaci istakli su da je trku trebalo prekinuti mnogo ranije, pošto skijašice na nekim delovima staze nisu mogle ni da vide linije, kao ni sledeću krivinu. Zbog svega što se desilo pitanje je da li je trka uopšte trebalo da bude održana u takvim uslovima.

Na kraju, iznenađenje dana sigurno je priredila Italijanka Sofija Đođija, koja je bila četvrta, sa samo pet stotinki zaostatka u odnosu na Mankuzo. Iza nje su sledile Fabijen Zuter iz Švajcarske, Štuhecova, još jedna Italijanka Danijela Merigeti i Viktorija Rebensburg iz Nemačke. Prvih deset kompletirale su Švajcarkinja Dominik Gisin i sada već bivša svetska prvakinja Elizabet Gergl.

U Šladmingu je u sredu na programu muški superveleslalom, dok skijašice naredna trka očekuje u petak, za kada je zakazana superkombinacija.

Komentari