Vesti Schladming 2013- Ted Ligeti najbolji u superveleslalomu

Schladming 2013- Ted Ligeti najbolji u superveleslalomu

Schladming,Aus | 06.02.2013. | b92
ted ligety schladming

Amerikanac Ted Ligeti osvojio je titulu svetskog šampiona u superveleslalomu na prvenstvu u austrijskom Šladmingu.Ligeti je do zlata došao u vremenu od 1:23.96 minuta, sa dve desetinke prednosti u odnosu na Gotjea de Tesijerea iz Francuske.

Na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao se Norvežanin Aksel Lund Svindal, koji u Svetskom kupu vodi u borbi za Kristalni globus u superveleslalomu.

Američki skijaš je u Šladmingu napravio veliko iznenađenje, pošto do sada u karijeri nikada nije slavio u superveleslalomu. Ligeti je specijalista za veleslalom, a upravo to je iskoristio u prvom delu staze, koji je urađen više kao za tu disciplinu, nego za superveleslalom. Na taj način, postao je prvi Amerikanac koji je postao svetski šampion u superveleslalomu posle Bodija Milera, koji je to učinio pre osam godina.

U ranoj fazi trke do vođstva je došao De Tesijere, koji je, zanimljivo, do mesta u timu Francuske u superveleslalomu došao pošto se Johan Klari povredio. Ligeti je bio deseti na startnoj rampi i sjajnim skijanjem nadmašio je Francuza, a od tada je jedino Svindal mogao da mu pripreti. Norvežanin je krenuo agresivno i to mu se isplatilo, ali je umalo izleteo sa staze dve kapije pre cilja i tu je izgubio dosta vremena, pa je morao da se zadovolji bronzom.

Najbolju trojicu sledili su domaći skijaši Hanes Rajhelt i Matijas Majer, Aleksi Pinturo iz Francuske i sada već bivši svetski šampion u superveleslalomu Kristof Inerhofer. Među najboljom desetoricom našli su se i Romed Bauman iz Austrije, Francuz Adrijan Teo i još jedan domaći skijaš Georg Štrajtberger.

Sledeća trka na Svetskom prvenstvu na programu je u petak, kada će se skijašice nadmetati u superkombinaciji, dok skijaše dan kasnije očekuje spust.

Galerija slika

Komentari