Vesti Schladming 2013 - Aksel Lund Svindal osvoio zlato u spustu

Schladming 2013 - Aksel Lund Svindal osvoio zlato u spustu

Schladming, Aus | 09.02.2013. | b92
AkselLundSvindal1032044i

Norvežanin Aksel Lund Svindal osvojio je zlato u spustu na Svetskom prvenstvu u Šladmingu, posle sjajnog izdanja na stazi Planai. Svindal je do pete titule svetskog šampiona u karijeri, druge u spustu, došao u vremenu od 2:01.32, sa 45 stotinki prednostu u odnosu na Dominika Pariza iz Italije.

Na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao se Francuz David Poazon.

Posle bronze u superveleslalomu, Svindal je sjajnim skijanjem duž cele staze uspeo da se posle šest godina okiti zlatom u spustu. Norvežanin je prethodno najsjajnije odličje u najprestižnijoj disciplini u alpskom skijanju osvojio u švedskom Oreu 2007. Na taj način, Svindal se pridružio Toniju Zajleru, Žan-Klodu Kiliju i Bernardu Rusiju, koji su u spustu dva puta bili svetski šampioni. Nijednom skijašu u istoriji nije pošlo za rukom da tri puta slavi u toj disciplini na Svetskom prvenstvu.

Na stazi Planai viđeno je dosta uzbuđenja, a vrlo brzo posle starta na čelu se ustalio Finac Andreas Romar. Njega je sa prve pozicije pomerio tek Poazon, da bi nekoliko trenutaka kasnije sve oči bile uprte u branioca titule Erika Geja. Kanađanin je bio odličan u prvom i srednjem delu staze, ali je potom napravio veliku grešku, izgubio dosta vremena, a na kraju i promašio kapiju, čime je zaslužio diskvalifikaciju.

Odmah posle njega na stazi se našao Svindal, koji je od starta do cilja odskijao perfektno, a čak se kod njega u poslednjem delu nije video umor, kakav je slučaj bio sa većinom skijaša. Norvežanin je Poazona nadmašio za skoro sekundu, a sledeći je bio Pariz, koji se samo umetnuo između njih dvojice.

Priliku da nadmaši Svindala imao je jopš miljenik domaće publike Klaus Krel, koji je na kraju morao da se zadovolji četvrtim mestom. Iza njega su sledili Romar i Švajcarci Silvan Curbrigen, Patrik King i Didije Defago. Prvu desetoricu kompletirali su Jan Hudec iz Kanade i Francuz Adrijan Teo.

Na Svetskom prvenstvu u Šladmingu u nedelju je na programu ženski spust, dok skijaše naredna trka čeka u ponedeljak, za kada je zakazana superkombinacija.

Komentari