Vesti Schladmihg 2013 - Mikaela Šifrin nova je svetska šampionka u slalomu

Schladmihg 2013 - Mikaela Šifrin nova je svetska šampionka u slalomu

Schladming, Aus | 16.02.2013. | b92
MikaelaShiffrinschl

Američka skijašica Mikaela Šifrin nova je svetska šampionka u slalomu, pošto je na šampionatu u Šladmingu trijumfovala u vremenu od 1:39.85 minuta. Drugo mesto, sa 22 stotinke zaostatka, zauzela je domaća skijašica Mihaela Kirhgaser, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našla Šveđanka Frida Hansdoter.

Najbolja srpska skijašica Nevena Ignjatović imala je 34. vreme, sa sedam sekundi zaostatka za Šifrinovom. Preostale dve naše predstavnice nisu uspele da se plasiraju u drugu vožnju, Maša Janković je bila 67, a Veronika Tomić 75.

Šifrinova je Sjedinjenim Američkim Državama donela četvrto zlato na Svetskom prvenstvu u Šladmingu, prvo u ženskoj konkurenciji, pošto je het-trik kod muškaraca ostvario Ted Ligeti. 17-godišnja Amerikanka je do trijumfa došla zahvaljujući sjajnoj drugoj vožnji, posle koje je uspela da dođe do najvećeg uspeha karijere.

Posle prve vožnje, u vođstvu je bila Hansdoterova, sa 17 stotinki prednosti u odnosu na Tanju Poutiainen iz Finske, dok je Šifrinova bila samo stotinku dalje. Kirhgaserova je tada bila šesta, a u nastavku je odlično odskijala i zadržala se u vođstvu dok na red nisu došle najbolje tri iz prve vožnje. Šifrinova je tada bila bez premca, a ni Poutiainenova, ni Hansdoterova nisu uspele da joj pariraju.

Finkinja je na kraju morala da se zadovolji četvrtim mestom, ispred Slovenke Tine Maze, Marije Pietile-Holmner iz Švedske, Slovakinje Veronike Velez Zuzulove i Šarke Zahrobske iz Češke. Austrijanka Marliz Šild nije uspela da odbrani titulu, ali je prvu trku posle dva meseca odsustva zbog povrede završila kao deveta, ispred sunarodnice Katrin Cetel.

Ignjatovićeva je posle prve vožnje bila 37, sa četiri sekunde zaostatka u odnosu na Hansdoterovu i tako je obezbedila plasman u drugu rundu. Tada je odskijala mnogo bolje i imala odlično vreme zahvaljujući kojem je popravila svoj plasman za tri pozicije. Jankovićeva i Tomićeva su takmičenje završile već posle prve vožnje.

Svetsko prvenstvo u Šladmingu završava se u nedelju muškim slalomom.

Komentari