Vesti Sankanje - Miljana Đurović jedina u Srbiji koja se bavi ovim sportom

Sankanje - Miljana Đurović jedina u Srbiji koja se bavi ovim sportom

Subotica | 08.08.2013. | yueco.rs, olimpiksubotica.org, FB Serbia Olympic Team
sankanjeMiljana Djurovic800x486

28. juna 2013. godine međunarodna sankaška federacija objavila je da je Savez Srbija u sankanju postao punopravni član. Srbija je postala 50. jubilarni član međunarodne federacije. Sankanje kao sport je malo poznat javnosti u Srbiji, a mi imamo takmičarku u Svetskom kupu.

Subotičanka Miljana Đurović, koja je tek završila osnovnu školu, je jedina reprezentativka Srbije u sankanju. Nakon samo četiri nedelje treninga i prvog susreta sa sankama u međunarodnom sankaškom kampu za juniore u Nemačkoj (koji je inače eliminacionog karaktera), a zatim dobrih rezultata u Svetskom juniorskom kupu, Miljana je uspela da se izbori i za nastup na Svetskom kupu u sankanju.

Sankanje spada u grupu visoko rizičnih sportova, brzine kojima se takmičari kreću su preko 100 km/h, vidno polje takmičara vrlo malo, a sile koje telo trpi u krivinama pri tim brzinama su ogromne. Svaki pogrešan pokret ili spora reakcija mogu u ovom sportu biti fatalni…

Odabirom Branislava Jovanovića za selektora reprezentacije Srbije u sankanju, prošle godine u novembru, sa još dva mladića se uputila u Nemačku na pripreme i takmičenje. Mladići su posle nedelju dana odustali zbog povreda i napornih treninga, ali Miljana nije. Od 29 devojaka u konkurenciji do 18 godina, 20-im mestom se plasirala za nastup na Svetskom kupu u sankanju.

Kada je neko posvećen i veruje u ono što radi, mogu se očekivati dobri rezultati. Miljana je uspela da se i za to kratko vreme pripremi u potpunosti. Odlaskom u kamp odradila je sve eliminacione testove, sve probne vožnje i posle mesec dana priprema dopušten joj je nastup u četiri navrata u Svetskom kupu u sankanju na nekoliko najpoznatijih svetskih sankaških (bob) staza.

Miljana se plasirala u tri navrata oko 20-tog mesta u kategoriji juniorki, dok je četvrti put imala peh i “okretanje” na stazi tako da je ostala bez plasmana (na sreću, i bez posledica!).

Danas je ona prva i jedina u našoj zemlji (i u muškoj i u ženskoj konkurenciji) koja se profesionalno bavi sankanjem!

Takmičenje u Sankanju se održava na istoj stazi kao i Bob. U svetu postoji 16 staza za ovaj sport. To su veštačke staze, veliki veštački tobogani, koji imaju instalaciju za hlađenje gde se led može održavati i na 15 stepeni u plusu. Reč je o olimpijskom sportu koji je vrlo zahtevan, jedan od najopasnijih i jedini sport gde se vreme meri na hiljaditi deo sekunde.

Za bavljenje ovim sportom treba razviti vratne i trbušne mišiće jer se sankama upravlja ramenima i nogama. Staza po kojoj se vozi mora se znati napamet, a takmičar od opreme mora imati sanke, kombinezon, kacigu, rukavice i cipele.   

Od Međunarodne sankaške organizacije FILA dobila je prvu opremu (kombinezon, kacigu, rukavice...), a sada bi nešto treba da stigne i iz Srbije. Za opstanak sportskog sankanja u našoj zemlji ipak je pre svega potrebna podrška, koja je za sada samo simbolična. Miljana i njeni treneri (Milan Jovanović i Branislav Jovanović) mogu da promene tu situaciju, ali za to je potrebno još dosta dobrih rezultata u ovom, da podsetimo, olimpijskom sportu.

Miljana je na kraju protekle sezone najavila da će pripreme za predstojeću sezonu biti blagovremene i potpune...

Srećno Miljana!

 

Komentari