Vesti Šamoni: Teška nesreća na Mon Blanu

Šamoni: Teška nesreća na Mon Blanu

Schamoni | 12.07.2012. | novosti.rs
chamonixlavinajul2012net2

Devet alpinista je poginulo dok je devetoro povređeno, u lavini koja se dogodila na severnoj strani Mon Blana na francuskim Alpima, nedaleko od poznatog skijaškog centra Šamoni. Među lakše povređenima je i jedan srpski državljanin.

Nezvanično, reč je o Milošu Jankoviću, alpinisti iz Niša koji je evakuisan i nalayi se u bolnicu u Salanšu - izjavili su u nadležnoj prefekturi Gornje Savoje u Anesiju. Uspon na najviši vrh Alpa u četvrtak je izvela grupa od troje niških planinara, ali su se oni spustili nazad u Šamoni pre nego što je naišla oluja. Miloš Janković je bio u drugoj grupi.

- Među povređenima imamo samo jednog Srbina, i njegove povrede su lakše prirode. Trenutno se nalazi na posmatranju i njegovo stanje je stabilno - potvrdio je šef odeljenja za urgentne intervencije u bolnici u Salanšu Frederik Šampli. Svih devetoro su lakše povređeni. U ekspediciji je učestovalo dvadeset i troje alpinista. Dvoje je prošlo bez povreda.

Nesreća se dogodila u 5,25 ujutro, kada je snežni blok, debljine 40 santimetara i širok dvesta kvadratnih metara, udario u kablove kojima su planinari bili vezani. Tragedija se odigrala na 4.000 metara, na putu ka "Mon Modiju - Ukletom vrhu", visokom 4.465 metara, na jednom od dva pravca koji alpiniste najčešće vode ka Mon Blanu. Spasioce je pozvao jedan od povređenih.

- Među poginulima nema Srba - rekli su "Novostima" u prefekturi u Anesiju. Poginula su tri britanska državljanina i po dvoje Nemaca, Španaca i Švajcaraca. Policija je, na osnovu spiska gostiju jednog planinarskog doma iz kog su planinari započeli uspon, do sada verovala da su u lavini nestali dvoje Britanaca i dvoje Španaca.

Međutim, ispostavilo se da su dvoje Britanaca krenuli iz skloništa, a zatim skrenuli na drugi put i tako izbegli lavinu, dok su dvoje Španaca "prodali svoja mesta u planinarskom domu dvojici drugih Španaca koji su, nažalost, poginuli u lavini", kazao je policijski poručnik Emanuel Vega. Uzroci nesreće se tek istražuju. Ovo je jedna od najtežih tragedija koja se poslednjih godina dogodila na Mon Blanu.

      Izvor: Novosti.rs

Galerija slika

Komentari