Vesti Šamoni - Miloš Janković se oporavlja posle povređivanja u snežnoj lavini

Šamoni - Miloš Janković se oporavlja posle povređivanja u snežnoj lavini

Chamonix | 14.07.2012. | novosti.rs
chamonixmilosjankovic310x186

Alpinista i profesor matematike Miloš Janković (32) iz Niša dobro se oseća posle povređivanja u snežnoj lavini. Njegovoj supruzi Nataši Ilić Janković laknulo je kada joj se Miloš javio iz bolnice u Šamoniju i rekao da se ne brine. On prebačen je iz urgentne službe na odeljenje ortopedije u bolnici u Salanšu gde se oporavlja, Srecom, njegove povrede nisu teške. Sada se očekuje njegov povratak u Srbiju.

- U stalnom smo kontaktu s porodicom i bolnicom. Činimo sve što je u okvirima naših mogućnosti i ingerencija - izjavila je konzul Srbije u Parizu Mimica Radojević.

U petak je kod Jankovića u poseti u bolnici bio i Mladen Mijović, konzul Srbije iz Strazbura, grada koji se nalazi u konzularnom području gde se dogodila tragedija u kojoj je devetoro stranih alpinista u četvrtak rano ujutro izgubilo živote.

Porodice stradalih od petka pristižu u Šamoni. Ceremonija za ispraćaj žrtava biće organizovana u subotu u 14 sati u crkvi u ovom mestu. Tela devetoro stradalih nalaze se u obližnjem medicinskom centru.

Vlasti još oprezno govore o razlozima koji su doveli do lavine. Ističe se da su alpinisti bili iskusni, kao i da bi istraga mogla da potraje nedeljama. Jedno od pitanja koje se postavlja jeste i da li je put kojim su se kretali možda bio preopterećen. Svakog leta, oko 20.000 planinara krene ka Monblanu, što je oko 300 do 400 polazaka dnevno. Postoji nekoliko prilaza, ali na onom najlakšem, zbog velike frekvencije, nije lako naći mesto u planinskim skloništima, pa se vodiči odlučuju i za druge varijante.

Jedan od srećnika iz lavine, vodič Danijel Roseto (63) prošao je samo s iščašenim ramenom. Vodio je dvojicu Danaca, koji su takođe dobro prošli.

- Još je bila noć. Put smo osvetljavali čeonim lampama. Pratili smo staru stazu. Odjednom, lavina je naišla bez buke, kao vetar. Osetio sam kako me sneg zahvata. Pokušali smo da se odupremo, ali nas je odneo 250 metara nizbrdo. Okretao nas je i bacao, imao sam utisak kao da se nalazim u mašini za pranje veša - izjavio je Roseto, srećan što je živ, a žalostan zbog toliko stradalih kolega.

 

Komentari