Vesti Rusija - Ski centrom do mira na Kavkazu

Rusija - Ski centrom do mira na Kavkazu

| 11.11.2012. | rts.rs
arhizkavkazrusija

U Rusiji, u regionu severnog Kavkaza, gradi se najveći skijaški centar na svetu. Vlasti u Moskvi nadaju se da će ogromna investicija doneti prosperitet, smanjiti nezaposlenost i povećati stabilnost tom području u kojem međuetnički sukobi traju godinama.

Skijaški centar se gradi u planinskom regionu Arkiz u ruskom severnom Kavkazu. Graditelji očekuju da investicija u pet zimskih centara, vredna 20 milijardi dolara, doprinese otvaranju 160.000 novih radnih mesta, smanji socijalne napetosti, nivo nasilja u toj oblasti, i privuče veliki broj turista.

Ahmed Bilalov, predsednik Borda direktora zimovališta severnog Kavkaza, kaže da je zadatak kompanije u kojoj radi da omogući ljudima da ovde rade i ovde zadovolje svoje interese.

"Želimo razvoj malih i srednjih preduzeća kao u Evropi, u razvijenim turističkim centrima poput Tirola. Pred državom i vladom je krupan zadatak - Otvaranje velikog broja radnih mesta za lokalno stanovništvo", dodaje Bilalov.

Kada bude dovršen taj zimski centar imaće ogromne smeštajne kapacitete - 91.500 kreveta, čak 890 kilometra skijaških staza, 180 ski liftova, što bi zadovoljavalo potrebe pola miliona turista godišnje. Graditelji se nadaju značajnim rezultatima.

Ahmed Bilalov je ubeđen da će, i pored izvesnog odlaganja, projekat biti dovršen do 2018. godine i kaže da će biti uloženo između 80 i 100 milijardi rubalja (20 do 25 milijardi evra).

Bilalov naglašava da su ključne komponente projekta takođe i održivi razvoj te teroritorije i odgovorno upravljanje prirodnim bogatstvom severnog Kavkaza, koje obiluje endemskim vrstama flore i faune. I lokalni trgovci nadaju se da će imati korist od zimskog centra.

"Kada ima dosta turista i novih radnih mesta, to je sjajno Dobro je što. će novo zimovalište biti otvoreno", kaže Boris Džodžajev, prodavac suvernira.

Ruski severni Kavkaz, naseljen uglavnom muslimanima, na jugu se graniči sa Gruzijom i Azerbejdžanom, proteže od Crnog do Kaspijskog mora. To nemirno područje potresa svakodnevno nasilje jer pobunjenici pokušavaju da region pretvore u islamsku državu, pa je u sukobima samo 2010. godine ubijeno 750 ljudi.

Galerija slika

Komentari