Vesti Rusi kupili slovenački Elan

Rusi kupili slovenački Elan

Ljubljana | 11.08.2015. | beta.rs
photo Elan archive640

Slovenački proizvođač skijaške opreme Elan prodat je ruskom fondu VR Kapital i svetskoj finansijskoj korporaciji Meril Linč (Merrill Lynch), ali nije saopšteno po kojoj ceni.

Evropska komisija (EK) zatražila je da Slovenija pokrene stečaj Elana iz Begunja kako bi od nekad renomiranog proizvođača skijaške i sportske opreme mogla da naplati deset miliona eura koje je Brisel ocenio kao neopravdanu pomoć države toj kompaniji.

"Slovenački državni holding (SDH) prodajom investicije u Elanu nastojao je da reši prilike nastale odlukom Evropske komisije o državnoj pomoći 2008.godine", rekao je predsednik uprave SDH Matej Pirc.

On je dodao da je time omogućen dalji opstanak kompanije i očuvanje što većeg broja radnih mesta.

Elan je jedna od 15 slovenačkih većih firmi koje je slovenačka vlada odlučila 2013. da proda. Dosad je, ne računajući Elan, prodato pet tih firmi.


Tone Vogrinec je još pre godinu dana verovao da Elan neće propasti

Tvorac jugoslavenskog i slovenačkog skijaškog čuda, proslavljeni trener Tone Vogrinec uveren je da Elan neće propasti, jer smatra da stečaj ne znači i prestanak rada proizvođača na čijim su proizvodima, a posebno skijama stasali mnogi prvaci.
I dalje ce se u Elanu praviti skije, ali pitanje je tko će biti vlasnik i nastaviti proizvodnju. Pitanje je koji će to biti kapital, kakav će imati interes, ali sam siguran da vlasnici koji dođu iz inostranstva nemaju nikakvih sentimentalnih obaveza prema lokalnom stanovništvu. Samo gledaju svoj profit i taj profit ide van. Za vreme stare države bilo je drugačije i svaka firma je imala osećaj za sredinu u kojoj je radila – finansirali su kulturu, sport, zdravstvo, školstvo, apsolutno sve. Stranim kapitalistima onaj ko iz društva dođe da traži pomoć, neže stići dalje do ulazne kapije, a kamoli do direktora. To je žalosno“, upozorava Vogrinec.

Seća se slavnih vremena u kojima je i Elanova tehnologija u proizvodnji skija pomogla u stvaranju velikih skijaških zvezda. Ali, smatra da je uloga te kompanije bila mnogo značajnija.
Bez Elana jugoslovenskog, a kasnije slovenačkog, skijanja ne bi bilo, jer se bilo koji strani proizvođač, koji je imao interes da finansira i dostavlja opremu, zanimao se za već gotove skijaše, one koji su u svetskom vrhu već bili neke marke. Elan je uvek bio spreman da finansira i decu, i juniore, i B ekipu... Bez tih mladih, koji su bili na čekanju, ne bi bilo jugoslovenskog skijanja. Dakle, bez Elana ne bi bilo skijanja na ovim prostorima“, zaključuje Vogrinec.

 

Komentari