Vesti Reportaža - Les 2 Alpes, januar 2013.

Reportaža - Les 2 Alpes, januar 2013.

Les2Alpes, FRA | 31.03.2013. | Forum
logo les2alpes448

Vidim da je Les 2 Alpes ove godine dosta popularan među našim skijašima pa što više nas napiše (različite) utiske oni koji tek treba da idu mogu da stvore kompletniju sliku. Evo i mojih utisaka sa boravka 5-12.januara 2013.:

Mesto Les 2 Alpes
Zbog svoje veličine i izostanka visokih apartmanskih blokova, samo mesto Les 2 Alpes je ostavilo odličan utisak na mene. To je pravi mali grad kroz koji prolazi jedna glavna ulica u kojoj su koncentrisani supermarketi, ski servisi, prodavnice ski opreme i suvenira, fast fudovi i restorani i pabovi. Praktično sve što vam može zatrebati na skijanju (a i više od toga) možete naći. Pogled na glavnu ulicu (Av. de la Muzelle):


U terminu u kojem smo mi bili (početak januara) nije bilo prevelike gužve u samom mestu a i supermarketi i prodavnice su radile do 20h, posle čega je mesto delovalo prilično mirno. Sigurno da u februaru i martu kad nagrnu Englezi i Francuzi sve to izgleda mnogo življe. I na ulicama i na stazama je bilo potpuno uobičajeno čuti srpski a i hrvatski jezik. Na više mesta sam na Internetu čitao da Les 2 Alpes zovu i Las Vegasom Alpa, da li u pozitivnom ili negativnom kontekstu zbog njegovog osvetljenja, tek na mene nije ostavio utisak kiča. Les 2 Alpes noću:

 


Les 2 Alpes 1800

Svi mi koji smo išli preko SkiBusa smo bili smešteni u delu koji se zove Les 2 Alpes 1800. Pošto je već bilo priče na forumu oko (ne)kvaliteta lokacije da iznesem sada i svoje viđenje:

Što se tiče najbitnijih stvari, sam smeštaj i lokacija imaju sve što je neophodno, žičara četvorosed je pred nosem (manje ili više u zavisnosti u kojem apartmanskom kompleksu se nalazili), za snabdevanje u blizini (par desetina do par stotina metara, mada malo zavučeno) je Sherpa, spa sa grejanim spoljašnjim bazenom (Espace 1800) je odmah pored, ski servisa i rentala kao i restorana i kafića sa Internetom ima dovoljno. Do glavnog dela mesta L2A treba 15-tak min. peške mada saobraća i besplatni shuttle bus čiju satnicu i red vožnje nisam provalio. Iskreno, da sam mogao da biram pre bih izabrao glavni deo mesta koji ima dosta prednosti ali ni L2A 1800 nije loš.
Sumrak iznad L2A 1800:

Apartmani po očekivanju skučeni, pogled iz apartmana:

Pogled sa žičare na L2A koja izvlači iz L2A 1800:


Skijalište Les 2 Alpes
E sad ono glavno, skijanje. Već pri prvom pogledu na mapu uočava se specifičnost skijališta. Većina crnih staza se nalaze bliže mestu što može napraviti teškoće početnicima pri povratku sa skijanja. Za njih postoji zelena staza koja je više kao neki ski put i ide cik-cak do naselja ali je zbog gužve i nepredvidivosti skretanja početnika koji je koriste ne savetujem iole boljim skijašima. Za njih je tu crna staza Valentin koja vodi do L2A 1800 i dobro se sređuje. U slučaju svežeg snega mogućnosti za silazak ima beskonačno.

Od zanimljivijih delova skijališta bih izdvojio glečer koji nije ništa posebno za skijanje ali je jedan od većih i viših u Evropi i svakako ga treba probati. Sidru treba par minuta da vas izvuče na vrh a postoji i opcija da se ide vozićem ispod glečera što je i dugotrajnija varijanta ali nekome može biti zanimljivo. "Metro" na 3500 mnv:

Ispod glečera se nalazi restoran Le 3200 sa prostranim delom za sedenje napolju u slučaju lepog vremena i mnogobrojnim stolovima unutra. Pogled sa 3200 mnv, u pozadini Mon Blan:

Pogled iz Pano bara na Jandri Express i staze:


Pogled iz Alpe d'Hueza na Les 2 Alpes (zumirano), deo mesta koji se vidi na slici je upravo Les 2 Alpes 1800 a levo se vidi i taj cik-cak ski put koji vodi do mesta za one koji ne koriste padinu sa crnim stazama (sve ostalo iznad mesta):


Off-piste
Ogromne mogućnosti za off-piste. Donji deo skijališta gde su crne staze koje vode do naselja su kao jedno ogromno igralište za free ridere, između crnih staza praktično da važi pravilo da sve što vidiš možeš da skijaš. U našoj smeni je nažalost samo jednom palo 15-tak cm snega i taj dan sam ceo proveo baš u tom delu skijališta. "Manje brdo" sa druge strane mesta isto ima odličan potencijal za off-piste, kao i dosta terena ispod glečera. Ipak, veći deo smene su karakterisale visoke temperature i ledene staze i tu nije imalo šta da se traži van staza. Ledena pokorica i oduvan sneg van staza:


Svako jutro pre skijanja sam proveravao na zvaničnom sajtu La Grava da li radi veza sa L2A i nijednom nisu radili ni veza sa L2A ni sidro na glečeru na La Gravu, radila je samo gondola iz La Grava. U tom sam imao prilike da se uverim više puta i sa vrha glečera. Tačnije, mislim da od početka sezone nije ni jednom radila ta veza, da li je početak januara nepouzdan što se toga tiče ili je ova godina specifična ne znam.

Moj zaključak
Les 2 Alpes je odlično skijalište i ukombinaciji sa Alpe d'Huezom i još La Gravom ko ima sreće da mu radi veza na vrhu i posluže vremenske prilike sigurno je fenomenalno, ali mislim da se neću više vraćati u njega, i ovde na forumu je bila neka rasprava i poređenje sa 3 Doline i što se mene tiče debela klasa ispod 3D i neki plan mi je da vrtim 3D, EK i Paradiski dokle god budem SkiBusovao i išao u Francusku... E da, ovo mi je poslednji put da sam detaljno proučavao neko skijalište pre nego što odem u njega prvi put, osećaj da sam ga već video je odvratan.


              Lynx - na Forumu

 

Komentari