Vesti Rajkovo, Majdanpek - Zajednički cilj, ski sezona na Rajkovu!

Rajkovo, Majdanpek - Zajednički cilj, ski sezona na Rajkovu!

Rajkovo, Majdanpek | 06.09.2015. | "Pokrenimo Rajkovo"
Rajkovomapa640x3

Nakon dosta godina truda od strane građana, institucija i lokalnih preduzeća, skijalište Rajkovo nikako nije uspevalo u onome što su na neki način svi ljubitelji belog sporta priželjkivali, a to je ostvarenje skijaške sezone na ski centru Rajkovo.

Ideja o revitalizaciji majdanpečkog ski centra nastala je još davne 2010. godine. Tada je reosnovan Skijaški klub "Starica" koji je nekada bio simbol dobrog rada i na nivou SR Jugoslavije.

U toku 2011. godine sproveden je javni rad i time su staze spašene potpunog zarastanja nakon višegodišnjeg neodržavanja. Krajem iste godine započeta je i sanacija ski lifta. Tačnije, početkom 2012. godine jer se kasnilo sa potpisivanjem ugovora između opštine i izvođača radova koji je izabran na tenderu. U Januaru 2012. godine započeta je sanacija ski-lifta, ali je ona tekla otežano. Usledila je vanredna situacija zbog enormne količine padavina, snega i velikog minusa u temperaturi.

Tako je sanacija lifta nastavljena tokom 2012., po završetku vanredne situacije. Bilo je tada dosta problema i sa čišćenjem puta ka ski centru, pa je tih dana bilo nemoguće prići liftu zbog snega na putu. U gradu se pamte slike gde su čitavi automobili bili zavejani, sneg na krovovima kuća i po 1,5m.

U Februaru 2013. godine Rajkovo je primilo skijaše, ali na samo jedan dan. Tada je lift bio testiran pod opterećenjem kojeg čine skijaši. Bilo je dosta snega, ali ne i tabača, pa o organizovanju sezone nije moglo da se razmišlja.

Krajem 2013. godine stvari su postale malo drugačije. Promenjena je lokalna vlast. Prvi čovek opštine postao je gospodin Dejan Vagner koji je i sam skijaš. O problemu skijanja u novim okolnostima moglo je daleko lakše da se razgovara.

Druga polovina 2013. godine bilo je vreme intenzivnog ulaganja energije sa jednim jasnim ciljem - Pokrenuti ski centar Rajkovo koji ne radi još od sezone 2005/2006.

Omladina-volonteri radili su tada na volonterskom projektu pod nazivom "Pokrenimo Rajkovo" koji je za cilj imao adaptaciju prostorija na ski centru Rajkovo, a indirektno, cilj je bio vraćanje skijaša na mali, a perspektivan ski centar.

U tome se i uspelo 2.2.2014. ali to vraćanje je bilo na samo jedan dan. Bila je to godina u kojoj nije bilo dosta snega. Već narednog vikenda u odnosu na 2.2.2014. sneg je počeo da se topi, tako da je Rajkovo čekalo neku drugu sanšu.

Pred tu sezonu, uz veliku pomoć predsednika opštine i lokalnog JP za puteve i gradjevinsko zemljiste opštine Majdanpek, ali i Rudnika bakra Majdanpek, uređene su prostorije na ski centru - postavljena su vrata koja su nedostajala, prozori, sanirani su krov i vrata garaže. Očišćene su i staze. Nabavljeno je i 30 vučnih naprava sa sidrima. To je bila i godina početka resavanja kupovine tabača. Sve je bilo tu, ali nije bilo sreće sa snegom. Skijali smo dakle, samo taj jedan dan.

Sledece sezone, 2014/2015. na površinu su izbili neki stari-novi problemi. Desio se pad drveta na lift, pa je lift bio van funkcije. Ovaj problem ni do danas nije rešen u potpunosti, a nadamo se da će biti rešen već u Septembru. Tako govore ljudi iz Sportskog centra "6.Avgust". Ovih dana su bili zauzeti poslom na Bazenu koji radi u sklopu ovog preduzeca.

Pred sezonu 2014/2015 bilo je i dosta problema sa čišćenjem staza. Očišćeni su samo deo uz lift i 2/3 strmije staze. U ovakvim uslovima, i pored snega kojeg je bilo, nije bilo moguće organizovati skijanje.

Sve je to na neki način iza nas. Pred sezonu 2015/2016 stvari su povoljnije. Javni rad koji se tiče čišćenja staza odobren je nekoliko meseci ranije u odnosu na situaciju iz prosle godine. Ove godine će vetar u leđa javnom radu dati i lokalno JP Za puteve i građevisnko zemljište opštine Majdanpek. Isto preduzeće raspolaže sa nekoliko trimera, autom sa korpom za prevoz radnika, ali i ljudima koji imaju iskustva u vezi sa ovakvim radovima. Tu je direktor ovog preduzeća koji kada odluči da nesto uradi, na tome vredno radi do samog završetka posla. Postoji i dobra volja građana da se volonterski uključe u Akciju rešavanja problema na stazama i time pomognu stvari.

Prednost u odnosu na prošlu godinu je i ta što Majdanpek kao lokalna zajednica ima i motorne sanke. Iste je donirao Dejan Rambo Petković. Tabač je u završnoj fazi otkupa, pa se ove godine očekuje povoljniji razvoj situacije.

Povoljna okolnost je i ta što je pored opštine Majdanpek, u proces osposobljavanja majdanpečkog skijališta uključen i Sportski savez opštine Majdanpek.

Svi nekako ispred sebe imaju jedan cilj - Ski sezona na skijalištu Rajkovo nakon 10 neskijaških godina. Ujedno, sezona 2015/2016 bila bi 30-a godina od puštanja u rad ski centra Rajkovo.

Srećno!

 

Komentari