Vesti Rajkovo, Majdanpek - Skijanje, žičara, imovinski odnosi

Rajkovo, Majdanpek - Skijanje, žičara, imovinski odnosi

Majdanpek | 12.03.2011. | tvojglas.rs
skstaricamajdanpek640x389

Jutros, 12. marta 2011 u 7 časova krenuo je autobus sa grupom od 19 skijaša - članova ski kluba „Starica“ na sedmodnevni boravak i skijanje na Staroj Planini. Ovo obećanje, članovima ski kluba Starica dao je predsednik opštine Dragan Popović oktobra prošle godine, kao kompenzaciju za probleme koje Sportski centar „6. avgust“ ima u pogledu skijališta na Bukovoj Glavi kod Majdanpeka.

Troškove sedmodnevnog smeštaja za desetoro dece i dva starija na Staroj Planini snosi Opština Majdanpek dok troškove za ostale članove snosi Smučarski savez Srbije. Sponzor prevoza je „Litas a.d.“. Podsetimo, Opština Majdanpek ima ugovor sa Litasom o prevozu učenika na teritoriji opštine.
 
Kao što je poznato, zbog problema sa žičarom, imovinskim odnosima, opremom itd., ski staza na Rajkovu nije bila u funkciji ove sezone. Vlasništvo nad zemljištem imaju Srbijašume, dok ski stazom i opremom gazduje Sportski centar „6. avgust“.
 
Nkon što je prošle godine pokrenuto pitanje samodoprinosa u Majdanpeku i (ne)ulaganja u ski stazu na Rajkovu, stvari su počele da se pokreću u dobrom smeru.
 
- Imamo ponudu od direktora „Skijališta Srbije“  da će nam staviti na raspolaganje kompletnu žičaru koja je isključena prošle skijaške sezone. Žičara je bila u funkciji na Kopaoniku i potpuno je ispravna. - kaže za tvojglas.rs  Čeda Telesković iz Ski kluba „Starica“ i dodaje da će žičaru moći da preuzmu tek kada se sneg na Kopaoniku otopi.

- Radimo na tome da se to postavi tokom godine za iduću skijašku sezonu. Naravno, sve to treba da se demontira a za to su potrebna izvesna sredstva i mehanizacija – kaže Č. Telesković.
 
Iz Ski kluba „Starica“ poručuju da bi ceo administrativni deo i primopredaju trebalo da preuzme Opština Majdanpek.
 
Što se tiče vlasničkih odnosa nad zemljištem na kojem se nalazi ski staza i žičara, u proteklih nekoliko meseci bilo je mnogo pitanja na našoj stranici PITAJTE NADLEŽNE.
 
Nažalost, do prošle nedelje nismo imali konkretnih informacija o tome dokle se stiglo sa imovinskim odnosima.
U brojim pokušajima da dođemo do ovih informacija nailazili smo na nepremostivu birokratiju u JP Srbijašume.
 
Kako smo prošle nedelje uspeli da saznamo, ovo javno preduzeće ima dug prema Opštini Majdanpek za neizmirenu taksu za isticanje firme (firmarina) koja po poslednjoj Odluci o izmenama i dopunama odluke o lokalnim komunalnim taksama,  za ovo javno preduzeće iznosi 6.150.478 dinara na godišnjem nivou, kao i za naknadu za korišćenje šuma na teritoriji opštine Majdanpek.
 
Opština je potraživala ova sredstva od JP Srbijašume ali to preduzeće je dug osporavalo pred Regionalnim centrom poreske uprave u Nišu.
 
Međutim, nakon inicijative lokalnih samouprava u Srbiji koje imaju slične probleme, utvrđeno je da je drugostepeni organ po ovom pitanju opštinsko veće!?!
 
Tako se očekuje da će na narednom opštinskom veću biti potvrđeno potraživanje Opštine u vezi obaveza koje JP Srbijašume ima na osnovu firmarine i naknade za korišćenje šuma. Nakon toga, postoje realne šanse da se dug kompenzuje Ugovorom o zakupu zemljišta ili na neki sličan način.
 
Kako nezvanično saznajemo, Opština vodi pregovore sa JP Srbijašume oko zemljišta na Rajkovu i postoje pozitivni signali i spremnost na dogovor sa obe strane!
 
Čedu Teleskovića pitali smo da li će se pojaviti kao problem nerešeni imovinski odnosi između opštine i „Srbijašuma“?
 
- Neće biti problem, u principu imamo signale od njih da su voljni da prenesu to opštini. Naravno, neko treba u opštini da preuzme da se odrade svi potrebni papiri. Procedura je već pokrenuta, predstavnici Srbijašuma su planirali dolazak u Majdanpek ali da je zbog velikog snega taj dolazak odložen. Trebalo bi u toku sledeće nedelje sazvati sastanak sa svim bitnim ljudima u ovom gradu – sa predsednikom opštine, direktorom Rudnika, predstavnicima Turističke organizacije opštine Majdanpek i  „Srbijašuma“ i dogovoriti kako će da se urede odnose između tih organizacija u vezi upravljanja ski stazom – kaže za tvojglas.rs  Č. Telesković.

15.03.2011. Administrator sajta tvojglas.rs :
Poštovani posetioci,
redakcija sajta je uklonila sve komentare na ovu temu kako bi sprečila moguće klevete, uvrede i posledice koje bilo koji pojedinac ili dete može da ima. Namera redakcije bila je da javnosti pruži više informacija o pokretanju priče u vezi ski-centra Rajkovo kao i ispunjenje datog obećanja.
Ujedno se izvinjavamo deci i njihovim roditeljima ukoliko smo bilo koga ovim uvredili.


      Izvor: http://www.tvojglas.rs/news/skijanje-zicara-imovinski-odnosi

 

Komentari