Vesti Rajkovo, Majdanpek - Ski centar čeka tabač

Rajkovo, Majdanpek - Ski centar čeka tabač

Rajkovo, Majdanpek | 10.12.2013. | Skijanje.rs
rajkovonovdec2013116640x389

Puno je vremena prošlo od poslednjeg skijanja  na Rajkovu. Bilo je to u sezoni  2005/2006. Današnjoj deci gotovo i da nije poznat period kada je ski centar Rajkovo funkcionisao. I dalje postoje veliki skepticizam i nepoverenje u to da je uopšte moguće pokrenuti majdanpečki ski centar.

S tim u vezi, nabavka tabača bila bi prava  prevaga u inicijativi koja je još pre nekoliko godina inicirana od strane iskrenih ljubitelja skijanja i ljubitelja lokalnih  vrednosti. Opšti je utisak da bi se po pristizanju tabača cela situacija dodatno razvila, jer bi to podstaklo lokalne privrednike, preduzetnike i sve građane da celoj inicijativi pruže podršku.

Shodno navedenom, u ne tako velikom finasijskom prostoru, u saradnji sa lokalnom samoupravom pronađeno je rešenje koje podrazumeva rentanje tabača, uz mogućnost da isti od strane majdanpečkog sportskog centra po završetku sezone bude otkupljen. A sve pod uslovom da zadovolji svoju funkciju i pokaže se kao pouzdan. U skladu sa time, krajem tekuće nedelje očekuje se pristizanje tabača Pisten Bully 200d, iz Austrije, čime bi bio napravljen veliki korak ka reaktivaciji majdanpečkog ski centra nakon 8 dugih neskijaških godina.

Istovremeno, majdanpečki ski entuzijasti aktivno rade na sprovođenju svog omladinskog volonterskog projekta "Pokrenimo Rajkovo" (link grupe: https://www.facebook.com/groups/200918520075080/). Rade na pronalaženju najboljeg rešenja za motorne sanke, koje će za potrebe majdanpečkog ski centra donirati počasni građanin Majdanpeka i legenda brazilskog i svetskog fudbala, Dejan Rambo Petković.

Pored navedenog, majdanpečki ski entuzijasti u saradnji sa lokalnom samoupravom i lokalnim preduzećima aktivno rade na rešavanju ostalih problema; tu se pre svega misli na završetak adaptacije montažnih objekata-kontejnera i na dovođenje garaže tabača u funkcionalno stanje, kako bi sve bilo spremno pre pristizanja tabača.

Dosta je energije utrošeno na uređenje ski centra Rajkovo - tretirane su i staze. Radilo se na proširenju staze blažeg nagiba, koja je godinama unazad dobijala sve manju širinu. Ista je do nedavno bila vrlo daleko od svojih primarnih dimenzija, ali je nakon pomoći lokalnog javnog preduzeća i majdanpečkih volontera, trenutna situacija pozitivnija.
Narednih dana trebalo bi da bude rešen problem kanala na zaustavnom delu strme staze. Pomoć u ovom smislu će pružiti lokalno javno preduzeće za puteve.

Pokušava se iznaći rešenje koje bi podrazumevalo postavljanje video nadzora radi prenosa live stream-a na budući oficijelni sajt skijališta, ali i iz bezbednosnih razloga. Nakon adaptacije i poslednjeg-trećeg objekta, ostalo bi još da se ažurno poradi na pronalaženju rešenja za nabavku nekoliko desetina metara zaštitnih mreža i znakova, da se prebaci i instalira 60 vučnih naprava, i da majdanpečki sportski centar utanači organizaciju i način funkcionisanja. Takođe, u ovom trenutku nije pronađeno rešenje za teretno vozilo, tako da se i time treba pozabaviti.

Utisak je da bi nabavka tabača  odstranila svaki vid trenutnog postojanja skepticizma u smilsu organizovanja sezone 2013/2014, i da bi pokretanje ski centra ohrabrilo lokalne hotelijere da se već  ove!, ili naredne sezone aktivnije uključe u unapređenje i razvoj cele ideje. Sve bi to zajedno kao krajnji efekat možda pomoglo i proces prenošenja zemljišta sa državnog na opštinski nivo.

U slučaju da se uspe  u nameri vezanoj za ovu sezonu, ski centar Rajkovo bi ponovo, nakon 8 dugih godina!, ugostio sve svoje skijaše, uključujući i neke nove klince, zbog čega uostalom, cela ova ideja-pored brojnih teškoća, nije doživela krah.

Majdanpek nije imao nikoga ko će u ime ski centra Rajkovo juriti Skijališta radi donacije rashodovanih tabača ili žičara sa Kopaonika. Nije imao ni nekoga go bi gurao stvaranje nove staze. Imao je omladinu i entuzijazam koji nije dozvolio da ski centar Rajkovo zaraste u rastinje, korov i mlada debla, i da se ljudi sa setom prisećaju skijanja na Rajkovu kao nečega što se dešavalo u prošlosti-kao što se između ostalog, svega dobrog vezanog za kvalitetno funkcionisanje grada prisećaju na jednoj od najpopularnih majdanpečkih fb grupa: "Bilo jednom u Majdanpeku".

Sve u svemu, ostaje da se izvuku i poslednji atomi energije i da se reše preostali problemi. A da li će sve biti na mestu, pokazaće dani pred nama.


 Pokrenimo Rajkovo!

              Iz Majdanpeka za Ski portal Skijanje.rs - Mladen Đurić

 

Komentari