Vesti Preminuo Slobodan Mitrović Kobi, tvorac modernog Kopaonika

Preminuo Slobodan Mitrović Kobi, tvorac modernog Kopaonika

Beograd | 16.02.2017. | telegraf.rs
slobodan mitrovic kobi 480x292

Slobodan Kobi Mitrović, poznati valjevski arhitekta i projektant modernog Kopaonika preminuo 13. februara 2017. godine u 83. godini. Kobi je bio jedan od vizionara koji je programima i planiranjem značajano doprineo održivom razvoju u Srbiji i na Kopaoniku.

Rođen je 1934. godine u Valjevu, završio je arhitekturu na Beogradskom Univerzitetu 1960. godine, a licence za ovlašćenog prostornog planera i urbanistu dobija 2003. godine.

Karijeru je započeo u Ateljeu za arhitekturu i urbanizam 1962. godine, da bi već od 1970. godine bio jedan od osnivača Zajednice za razvoj Kopaonika, potom direktor organizacije Genex Kopaonik gde je sve do 1992. godine ostao i kao savetnik.

Stručni saradnik i konsultant na Institutu za arhitekturu i urbanizam (IAUS) bio je skoro pune dve decenije.

Bio je poznat po njegovom životnom delu, to je izgradnja Turističkog centra Kopaonik između 1957. i 1993. godine. Projektovanje takvog centra i u to vreme je za Srbiju bio neverovatan uspeh, a iznet je na entuzijazmu, velikoj želji, snazi duha i moći ubeđenja Slobodana Mitrovića Kobija. Uz podršku tadašnje političke elite uspeo je da iza sebe stavi, tada najveću jugoslovensku firmu Generalexport na čijem čelu je bio Miki Savicević.

Kobi je bio inicijator, konceptor i rukovodilac projekta na izradi regionalnog plana područja Kopaonika. Kreator i rodonačelnik specifičnog kopaoničkog arhitektonskog stila i idejnih rešenja (Konaci, hotel Grand, Bačište…) prilagođenih klimatskim i pejzažnim uslovima, narodnoj graditeljskoj tradiciji i humanom ambijentu. Bio je i autor i realizator prvog prostornog nordijskog i alpskog skijališta u Srbiji, na Kopaoniku i glavni i odgovorni urbanista Turističkog centra Kopaonik od 1970 do 1992. godine.

      Izvor: Telegraf.rs   Foto: Ljuba Ranković

 

Komentari