Vesti Predstavljena zimska turistička ponuda Slovenije

Predstavljena zimska turistička ponuda Slovenije

Beograd | 30.09.2011. | TO Slovenije
Bled J. Skok

U hotelu Hyatt Regancy u četvrtak 29.9.2011. održana je konferencija za štampu Slovenačke turističke organizacije na kojoj je predstavljena nova turistička ponuda.

Ambasador Slovenije u Srbiji, g Franc But pozdravio je goste i uveo ih u novine koje je Slovenija spremila za predstojeću sezonu. Detaljnije o ponudi ove prijateljske zemlje goste su upoznali gđa Maja Pak, direktorka Slovenačke turističke organizacije, g Damjan Pintar, predsednik Komore planinskih centara Slovenije, g Iztok Altbauer, direktor Udruženja slovenačkih prirodnih lečilišta i g Primož Žižek, vođa projekta Picture Slovenia.

Za Sloveniju, po površini četvrtu najmanju članicu Evropske unije, karakteristična je izuzetna raznolikost pokrajina na relativno maloj teritoriji. Posebna prednost su lako dostupne različitosti: dan može da se otpočne u planinskim sportskim centrima i da se nastavi na seoskim turističkim domaćinstvima na zelenim planinama i u dolinama, ili pak na obali Jadranskog mora, a da se pri tome još pre večeri uživa u jednom od vrhunskih termalnih centara sa kosmopolitskom ponudom za dobro raspoloženje i zdravlje. Slovenija može da se okusi u čak 24 karakteristična kulinarska područja i 14 vinogradarskih reona.

Na dodirnoj tački Alpa i Jadrana, Krasa i Panonske nizije, priroda je bogata termalnim izvorima i mineralnim vodama. U Sloveniji, zemlji u srcu Evrope, nalazi se čak 87 prirodnih termalnih izvora, koji već vekovima predstavljaju izvor dobrog osećanja. Slovenačke prirodne banje, njih 15, koje pored blagodeti voda, koriste i brojna druga prirodna dejstva, spadaju među najjače turističke adute Slovenije – ne samo zbog izuzetne tradicije, već i zbog svojih kosmopolitskih novina u ponudi savremenih termalnih centara sa atraktivnim vodenim površinama. 

Omiljeno odmaralište srpskih turista, kada je reč o banjskom turizmu, sve popularnije su Terme Čatež. Glavni magnet ovog odmarališta još uvek je Termalna rivijera, koja svoje posetioce uvek iznova iznenađuje i tako već punih 20 godina.

Slovenija ima veliki broj skijaških centara i odmarališta sa više od 280 km skijaških staza povezanih različitim žičarama sa klupama, kao i dodatnih 180 staza za nordijsko skijanje na planinama. Najpoznatiji slovenački skijaški centri su Kranjska Gora, gde se održava godišnji Svetski kup u muškom slalomu i velika slalomska takmičenja, kao i Mariborsko Pohorje, gde se održava godišnji Svetski kup u ženskom slalomu i velika slalomska takmičenja „Zlatna lisica.“

Slovenija se svetu, kao jedna od najšumovitijih i time najzelenijih zemalja u Evropi, već duže vreme predstavlja tonom zelene boje. Slovenačka zelena boja je zasnovana na netaknutoj prirodi i ujedno na opredeljenju da takva i ostane – kako za stanovnike i posetioce tako i za buduća pokolenja. Zelena boja svojstvena Sloveniji uklopljena je u sva strateška razmišljanja o budućem razvoju turizma i privrede u državi. 

Najveći broj noćenja u Sloveniji ostvarili su turisti sa obližnjih tržišta: na prvom mestu je Italija sa prošlogodišnjih skoro milion noćenja u Sloveniji, odnosno 20% noćenja stranih turista. Među ključna evropska tržišta spada i Srbija koja se po broju noćenja smešta na 8. a po dolascima na 5. mesto. Srbija je visoko smeštena i po porastu broja noćenja. Podaci pokazuju da se broj noćenja turista iz Srbije u 2010. godini u poređenju sa 2009. godinom povećao za čak 53%, a veći rast se beleži samo za turiste iz Crne Gore, ali su tu apsolutne vrednosti dosta niže.

Ovogodišnji konkurs Picture Slovenia.com – svetski konkurs fotografije objavljen je povodom proslave dvadesetogodišnjice nezavisnosti Slovenije. Otvoren je za sve osobe sa stalnim boravkom izvan Slovenije koje mogu da dostave fotografske radove čiji obim i kvalitet ispunjavaju uslove konkursa. Konkurs počinje 25. juna 2011. i završava se 22. maja 2012. na dvadesetogodišnjicu prijema Slovenije u Ujedinjene nacije. Cilj konkursa je da se poveća prepoznatljivost Republike Slovenije, njene prirode, ljudi, kulture, arhitekture, turizma i drugih atrakcija. Pobednici će biti objavljeni 4. juna 2012.

Galerija slika

Komentari