Vesti Predsednik MOK-a Tomas Bah u Beogradu

Predsednik MOK-a Tomas Bah u Beogradu

Beograd | 17.04.2015. | b92
bach628x471

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah, stigao je u četvrtak 16.04.2015. uveče u Beograd, gde boravi u jednodnevnoj poseti. Baha su sačekali predsednik Olimpijkog komiteta Srbije (OKS) Vlade Divac, potpredsednici Žarko Paspalj i Ivan Todorov, kao i generalni sekretar OKS Đorđe Višacki.

U delegaciji Međunarodnog olimpijskog komiteta sa Bahom u Beograd su stigli i generalni direktor MOK Kristof de Keper, direktor Olimpijske solidarnosti i direktor za odnose sa nacionalnim olimpijskim komitetima Pere Miro, sportski direktor Kit Mek Donel i direktor komunikacija Mark Adams.

Bah će u petak 17.04.2015. imati sastanke sa rukovodstvom Olimpijskog komiteta Srbije, kao i sa predsednicima i generalnim sekretarima sportskih saveza olimpijskih sportova.

Predsednik MOK Tomas Bah na konferenciji za medije je rekao da je ta organizacija primila Kosovo u svoje članstvo na osnovu interesa i prava međunarodnog sporta.

"Međunarodni sport i MOK su autonomni i odluku su doneli na osnovu interesa međunarodnog sporta i pravila i zbog toga je MOK primio Kosovo u svoje članstvo. Takva odluka se ne zasniva na teritoriji zemlje i da li je ona članica Ujedinjenih nacija. Više od 100 zemalja je priznalo Kosovo, a to smo i mi uzeli u obzir", rekao je Bah.

Govoreći o prijemu Kosova u MOK, Bah je naveo da je ta organizacija želela da pruži priliku sportistima da dodju do olimpijskih sportova i Igara, pošto "želi da vidi sport kao vid integracije bez diskriminacije".

Bah je istakao da Srbija nije imala pravo glasa prilikom odlučivanja o prijemu Kosova.

"Glasali su samo članovi MOK, ali odluku smo doneli uz konsultacije sa Olimpijskim komitetom Srbije. Te konsultacije nisu bile lake. Srbija se protivila takvoj odluci, ali je na neki način prihvatila i to oslikava duh olimpijskog sporta. Medjunarodni sport i olimpijske igre postoje tek kad svi prihvate pravila MOK-a, a to je ono što razlikuje sport od svega ostalog jer samo u sportu imamo svetski zakon, a to je da su svi ljudi jednaki", rekao je Bah.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac izjavio je da je OKS učinio sve što je bilo u njegovoj mogućnosti kako bi sprečio prijem Kosova u MOK.

Divac ističe i da zbog toga nikako ne sme u drugi plan da stavi briga o srpskim sportistima.

"Pošto smo iscrpeli sve mogućnosti oko prijema Kosova u MOK, ne smemo u drugi plan da stavimo našu osnovnu delatnost, a to je briga o srpskim sportistima i sprovođenje programa. Nešto više od godinu dana deli nas od Rija, iako su pripreme počele dan posle Igara u Londonu, znamo šta znači predolimpijska godina i lepo je istaći da već brojimo šest članova tima za RIO", rekao je Divac na konferenciji za medije posle sastanka sa predsednikom Međunarodnog
olimpijskog komitetaTomasom Bahom.

Prema njegovim rečima OKS i MOK su partneri, uprkos neslaganju po pitanju Kosova.

"Imamo fenomenalnu saradnju sa MOK, punu podršku u realizaciji naših programa i zadovoljni smo time. Naravno, postoje razlike i neslaganje u nekim stavovima po pitanju Kosova, ali ovo neslaganje nije i ne sme da bude prepreka u sardnji i razgovorima o brojnim temama", istakao je Divac.

Posle konferencije za medije, prvi čovek MOK će imati radni sastanak sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem, a potom će održati 'Olimpijski čas' u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar".

Bah boravi u jednodnevnoj poseti Beogradu, a u toku večeri putuje u Prištinu.

       Izvor: B92    Photo: Darko Vojinovic, AP

Galerija slika

Komentari