Vesti Potpisivanјe memoranduma o razvoju Golije kao turističkog centra

Potpisivanјe memoranduma o razvoju Golije kao turističkog centra

Beograd | 13.03.2014. | Min. Privrede
Odvracenica800x2

Vršilac funkcije ministra privrede i ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović i v. d. direktora JP „Skijališta Srbije“ Dejan Ljevnaić potpisaće u četvrtak,  13. marta 2014. godine, u 11 časova, Memorandum o razumevanju u cilјu pružanja pune podrške realizaciji projekta ustanovlјavanja i razvoja Ski centra Golija.

Planina Golija je, pored Kopaonika i Stare Planine, prepoznata kao veliki potencijal za razvoj turizma, i letnjeg i zimskog. Ova planina se proteže na teritorijama četiri opštine - Ivanjica, Novi Pazar, Raška i Sjenica. Ove opštine su, prema stepenu razvijenosti, svrstane u grupe nedovolјno razvijenih opština, pa je ulaganje u iskorišćenje turističkih i prirodnih potencijala ove planine, za njih šansa za razvoj.

Jedna od retkih grana privrede u Srbiji koja, uprkos ekonomskoj krizi, beleži rast je upravo turizam. Srbija je prošle godine imala rast u ukupnom broju dolazaka turista za  5%, i rast od čak 14% u dolascima inostranih turista. U 2013. godini je, prema podacima Narodne banke Srbije, ostvaren istorijski rezultat srpskog turizma, više od jedne milijarde dolara deviznog priliva.

 

Komentari