Vesti Portorož - Promocija skijanja pored mora

Portorož - Promocija skijanja pored mora

Portorož, Slovenija | 15.10.2013. | siol.net
33

U Portorožu je održana manifestacija "Elan Innovations Days 2013" u kojoj je Elan na nesvakidašnji način promovisao svoje proizvode za sezonu 2013/2014. Stepenište koje vodi iz Bernardinske crkve do morske obale, uprkos toplim jesenjim temperaturama, barem na nekoliko sati pretvoreno je u ski stazu.
Iako samo privremeno, ovaj gradic kraj mora je dobio malo skijalište i to je iskorišćeno za kampanju vraćanja dece na skijališta koja je u velikoj meri podržana od strane Međunarodne skijaške federacije (FIS), Slovenačkog skijaškog saveza i Ministarstva obrazovanja, nauke i sporta Slovenije.

Beli cirkus, kako je ovaj događaj drugačije nazvan, prvenstveno je bio namenjen deci ali su im se na snegu pridružili i legende slovenačkog i svetskog skijanja Bojan Križaj, Urška Hrovat, Davo Karničar, Filip Flisar, Andrej Šporn, nekadašnji austrijski reprezentativac Christian Mayer, svetski šampion u ekstremnom skijanju Glen Plake kao i najbolji Slovenački slalomaši Mitja Valenčič i Matic Skube. Oni su na lice mesta stigli jedrilicama a zatim su sa decom spuštali na 50 metara dugačkoj i 10 metara širokoj stazi na koju su organizatori naneli 250 kubnih metara spremnog veštačkog snega.

Ovaj jedinstveni dogđaj iskorišćenj je za potragu na odgovor kako povećati interesovanje dece za alpsko skijanje i druge zimske sportove. Odgovor na ovo pitanje pokušali su, za improvizovanim okruglim stolom, da nađu predstavnik FIS-a Andrew Cholinski, ministar obrazovanja, nauke i sporta dr. Jernej Pikalo, predstavnik Elana Luka Grilc i dugogodišnji skijaški radnik Matjaž Šarabon. Odgovor nisu našli ali su naglasili važnost uzora koji bi privukao veće interesovanje za zimske sportove. Složili su da je skijanje skup sport ali su obećali da će uložiti što veće napore za popularizaciju zimskih sportova.

     Izvor: Siol.net  Foto: Matej Leskovšek

Galerija slika

Komentari