Vesti Popova Šapka, MKD - Šestosed žičara započeta 2014. još nije puštena u rad

Popova Šapka, MKD - Šestosed žičara započeta 2014. još nije puštena u rad

Popova Šapka, MKD | 29.01.2020. | meta.mk
zicara popova sapka 1068x801 2

Još od 2012. razgovara se o mnogim, ali uvek istim problemima s kojima se suočava ski centar Popova Šapka u republici Severna Makedonija. Nekad je to bilo skijalište dobro poznato u regionu i šire. Uloženo je u infrastrukturu, organizovana su skijaška takmičenja sa učesnicima iz celog sveta i bila je omiljeno odredište mnogih planinara i skijaša.

Priča o novoj šestosed žičari na Popovoj Shapki počinje prvim ugovorom za njenu izgradnju potpisanim 10. marta 2014. Već tada je poljoprivredno zemljište pretvoreno u građevinsko. Odluka Vlade o tome objavljena je u Službenom glasniku br. 190/14 od 02.12.2014.

Međutim, zbog kašnjenja procedura od strane institucija i nekih drugih nepoznatih faktora, izgradnja žičare započela je tek u junu 2016. godine. Opet su se pojavile druge prepreke. Zbog nepravilnosti, Državna inspekcija za zaštitu okoline doniela je odluku o obustavi radove u julu 2016. godine. Radovi su se nastavili dve godine kasnije u julu 2018., a puštanje u pogon do danas još nije ostvareno.



Uoči početka skijaške sezone 2019 / 2020 u makedonskom ski centru Popova Shapka, šestosedna žičara još nije spremna za puštanje u rad, uprkos obećanjima ministra ekonomije. Ministarstvo prometa i veza i Komisija za tehničku kontrolu za upotrebnu dozvolu imala je rok do 22. januara da odgovori na zahtv Elektroprivrede Severne Makedonije (ESM) za dobijanje dozvole za ovu žičaru. Problem još više otežava činjenica da je dotična kompanija zahtev predala samo tri dana pre novogodišnjih praznika, a mogla je to da učini u oktobru, piše Portalb.mk.

Od oktobra 2019., kad je zvanično završen ponovljeni postupak za šestosed žičarau, odnosno za prenamenu poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, dokumenti za produženje postupka čuvali su se u fijokama ESM-a do kraja decembra. U stvari, zahtev za konverziju zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko zemljište završen je 21.10.2019. i objavljen je u Službenom glasniku.

ESM su za "Portalb.mk" izjavili da "ukoliko se okončaju svi nezavršeni postupci (dobijanje dozvole Ministarstva transporta i komunikacija), u drugoj polovini januara 2020. očekujemo komercijalnu upotrebu šestosede žičare - u ski centru Popova Shapka".

Nakon podnošenja zahteva za upotrebnu dozvolu 27. decembra, neposredno pre praznika, sada je na Ministarstvu prometa i veza, odnosno Komisiji za tehničku kontrolu za upotrebnu dozvolu, da odgovori na zahtev u roku do 22. januara.

Iz ministarstva su kazali da "trenutno proveravaju da li je dokumentacija kompanije potpuna".

Prema Zakonu o izgradnji, ako je sve u redu s dokumentacijom, izvršiće se uvid i kontrola žičare na terenu. Ako ne, biće potrebno dopunjavanje dokumentacije, što može dodatno da odugovlači postupak. Konačno, ako sve prođe dobro, treba ponovo tražiti dozvolu za stavljanje opreme u funkciju.

Ministar ekonomije Kreshnik Bekteshi je prie nekoliko meseci rekao da će  žičara biti spremna za sezonu 2019/2020, čak je dodao „možete me držati za reč“. Međutim, sada kada se zahteva odgovornost za kašnjenje i odugovlačenje postupka stavljanja žičare u funkciju, ministarstvo na čijem je čelu ističe da nije nadležno.

-Što se tiče nadležnosti Ministarstva ekonomije, bezbednosni sertifikat o tehničkoj ispravnosti i bezbednosti građana koji će koristiti ovu žičaru već je poslat na Elektrane Makedonije. Što se tiče dana kada će biti puštena u rad, trebalo bi da se obratite Elektranama Makedonije - rekao je ministar ekonomije Kreshnik Bekteshi na TV 21.

...

Komisija za tehničku kontrolu za upotrebnu dozvolu, do 23. januara 2020. nije dala zeleno svjetlo za terensku proveru šestosed žičare na Popovoj Šapki. Zbog toga je istekao još jedan zakonski rok za stavljanje žičare u funkciju.

U nedelji kada se očekuje da se otvori ski sezona na Popovoj Šapki, ponovo je dovedeno u pitanju dobijanje dozvola za puštanje u rad žičare, koje nastavlja da se odugovlači kroz institucije.

Portalb.mk je saznao da je Komisija za tehničku kontrolu za upotrebnu dozvolu u Ministarstvu saobraćaja i veza zatražila od kompanije ELEM dodatne dokumente u vezi sa šestosednom žičarom u Popovoj Šapki.

Prema zakonskom roku, Komisija je trebala da za 22. januar zakeže kontrolu žičare na terenu, ali ELEM nije predao svu dokumentaciju i prema Zakonu o gradnji, trebaće još 15 dana da kompanija ELEM kompletira dokumentaciju.

ELEM je potvrdio ovu informaciju, tvrdeći da se sve odvija "dobro". "Tražena su dodatna dokumenta, postupak teče nesmetano", rekli su iz kompanije.

I Ministarstvo transporta i veza saopštilo je kako je slučaj još uvek u toku, i da se nadaju da će sve biti završeno do kraja meseca kjanuara. Rok za podnošenje konačnog odgovora Ministarstva transporta i veza je 11. februar (utorak). "Licenciranje šestosede žičare na Popovoj Šapki još je u toku, a nadamo se da će biti završena do kraja ovog meseca", saopštili su iz ovog Ministarstva.

          Izvor: meta.mk   Foto: Portalb
-------------------------------------

Skijalište ne radi, Popova Šapka puna gostiju
19. januar 2020.

Trenutno na Popovoj Šapki nema dovoljno prirodnog snega za pripremu staza za početak skijaške sezone, ali na planini ima dosta gostiju. Dovoljno je i nekoliko santimetara snega da se Šapka zabeli što mnoge privlači da dođu zbog početnog učenja skijanja, sankanja, rekreacije, odmora... posebno tokom školskog raspusta. Dok je u Tetovskoj kotlini često magla, gore na Šapki je sunčano i vedro, pa su bašte kafea i restoraba pune.

Direktor skijališta Popova Shapka, podružnice kompanije ELEM Tours, Šive Aleksovski kaže da je sve spremno za skijanje. Čim napada dovoljno snega, sve žičare mogu da se odmah stavie u funkciju.

Nova šestosed žičara kao najvažnija i najveća vest za skijašku sezonu 2019/2020 je spreman i očekuje se dobijanje upotrebne dozvole Ministarstva prometa i veza. Sve ostale žicare su remontovane tokom leta i jeseni u svim mehaničkim i elektronickim elementima. Nova šestosed žićara će duplirati ukupni kapacitet skijališta, samo će nedostajati sneg, kaže Aleksovski. Za početak skijanja potrebno je oko 30 centimetara napadalog snega.

- Žicare "Sveti Ilija" i "Ceripašina" i sada rade za one posetioce koji žele uživanje u panoramskom pogledu. Cena pojedinačne vožnje je 200 denara za žičaru "Sveti Ilija" i 150 za "Ceripashinu", kaže Aleksovski.

Za upotrebu žicara na skijlištu dnevna ski pass karta, koja važi od 9 do 16 sati, prodavaće se po ceni od 1.000 denara. 600 denara košta poludnevna karta (koristi se posle 12 sati), kao i dečija ski kartu (do 12 godina), a za noćno skijanje od 19 do 22 sata, mora se platiti 500 denara. Postoji i sezonska karta, čija cena zavisi od trenutka kupovine. Pojedinačna karta za novi šestosed koštaće 200 denara.

Podružnica ELEM Tours-a Popova Šapka, Tetovo ima dva hotela „Popova Šapka“ i „Slavia“, koji se nalaze na 1.707 i 1.780 metara nadmorske visine. Oba objekta imaju ukupni kapacitet od 250 ležaja, a noćenje s doružkom košta 1.260 denara. Na desetine smještajnih kapaciteta u privatnom vlasništvu nude više različitih opcija i cena noćenja i obroka.

Iznad Popove Šapke u gornjim delovima Šar Planine, preko 2.000 metara nadmorske visine, postoji i veća količina snega. Procenjuje se da ima i do metra snijega, pogodnog za free ride skiajnje po ne uređenim skijaškim stazam. Unutar uređenih skijaških terena Popove Šapke, skijaške staze pokrivaju površinu od 35 kvadratnih kilometara.

Regionalni putni pravac Tetovo - Popova Šapka U celoj dužini od 18 km potpuno je rekonstruiran. Gradevinski radovi, asfaltiranje, signalizacija i drugi radovi izvedeni su od 23. jula do 25. septembra 2019. godine.

      Izvor, foto: mia.mk

 

Komentari