Vesti Popova Šapka, MKD - Nova Šestosed žičara ?

Popova Šapka, MKD - Nova Šestosed žičara ?

Popova Šapka, MKD | 24.02.2015. | skimacedonia.mk
novamapa480

Firma"AD ELEM" započinje seriju investicionih aktivnosti u turističkom centru Popova Šapka u vrednosti od oko 30 miliona evra. "AD ELEM" Kao društveno odgovorna kompanija, istovremeno i kao vlasnik ogog turističkog centra počinje najavljenu realizaciju master plana za razvoj Popove Šapke i u okviru svojih mogućnosti daje doprinos planovima Vlade Republike Makedonije da Popova Šapka postane jedna od omiljenih turističkih destinacija u jugoistočnoj Evropi, izjavila je direktorka Jovanka Stojanova.

Jedan od najavljenih kapitalnih projekata u ovoj godini je izgradnja šestosed žičare. Dužina trase biće 1.420 metara, kapacitetaje 2.400 skijaša na sat, a maksimalni kapacitet može biti do 3.200 skijaša na sat. Duž žičare biće izgrađene tri ski staze sa ukupnom dužinom od 5000 metara.

U roku od šestosed žičare u planu je da se napravi ski staza na kojoj skijaši mogu da stignu do vrha žičare do planirane polazne tačke žičare. Ovaj projekat je osmišljen da se gradi u drugoj fazi realizacije master plana za modernizaciju Popove Šapke. Projekat za tu svrhu je već pripremljen i tek treba da objavi javni poziv za izvođača radova za izgradnju puteva.

Da bi se produžila skijaška sezona predviđena je izgradnja sistema za veštačko osnežavanje. Za tu svrhu u 2013. godini počela je izgradnja otvorene akumulacije za vodu, koji će biti iskorišćen za podršku sistemu topova za sneg. Izgradnja ovog rezervoara i sistema trebalo je da bude završena u oktobru 2014. godine. Mali veštačko jezerce, odnosno kaptaža je dužine 80 metara, širine 100 metara, maksimalna dubina od 7 metara, a kapacitet je 32.000 m3. Sa ovom količinom vode, FIS homologovana staza za veleslalom i slalom će biti potpuno pokrivene veštačkim snegom.

Naknadno je objavljen poziv za parkiralište sa kapacitetom od 350 vozila sa rasvetom i adekvatnim pristupnim putem. Gradiće se i novi hotel na lokaciji sadašnjeg hotela "Slavija".

Za narednu sezonu na Popovoj Šapki će biti instaliran novi sistem za prodaju i kontrolu skipasa. Očekuje se da će novi sistem dovesti do jednostavnijeg i ekonomičanijeg rada skijališta.

Zanimljiva novost je izgradnja snowboard parka koji će da zadovolji kriterijume za održavanje zvaničnih FIS takmičenja. Park će se nalaziti na prostoru između lifta "Aerodrom" koji se sada zove "Babin izvor" i dvosed žičare "Sv. Ilija". Kako se navodi, park će biti dužine 320 metara i širine 65 metara. Sastojaće se od 3 linije (tracks), podeljenih u 4 sektora. Tri linije za početnike, srednji i napredni će sadržati 4 boksa, 2 skoka i 2 reila.

 

Galerija slika

Komentari