Vesti Počinje sezona glečerskog skijanja u Evropi

Počinje sezona glečerskog skijanja u Evropi

EU | 22.09.2020. | inthesnow.com
Val Senales 21 Sept 800x487a

Dva glečerska skijaška područja u Alpima otvorena su tokom vikenda 19-20. septembra 2020 a još šest njih započinje svoju glečersku skijašku sezonu 2020-21 tokom narednih nekoliko nedelja.

Italijanski Val Senales (na naslovnoj slici) i austrijski glečer Pitztal, otvorili su ski sezonu tokom proteklog vikenda. Obadva očekuju da će njihove skijaške staze biti otvorene narednih osam meseci do proleća 2021.

Iako je tokom poslednjih nekoliko meseci visoko na evropskim glečerima bilo nekoliko snežnih padavina, uglavnom je bilo toplo i snežne podloge su tanke. Pitztal ima otvorene staze u dužini 2 km, ali dubina snega je samo 20 cm.

Međutim, prognozeri snega očekuju da će narednih sedam dana biti hladno i snežno i predviđaju da će pasti do 60 cm novog snega, koji će, ako se meteorološke prognoze ostvare, svima puno značiti.

 

Pitztal

Pored dva navedena otvorena glečera, u Švajcarskoj su skijašima već dostupni Saas Fee i Zermatt, kao i Hintertuk u Austriji i Passo Stelvio u Italiji.

Očekuje sa da glečerska skijališta Kaunertal i Solden budu otvorena narednog vikenda 26 i 27 septembra, a glečeri Dachstein, Stubai, Engelberg i Kitzsteinhorn od 3 i 4. oktobra. Glečersko skijalište Grande Motte u Tignes-u će početi da radi 10. oktobra 2020.

        Izvor: inthesnow,   Patrick Thorne

 

Komentari