Vesti Pljevlja, MNE - Ski-lift na Kosanici ide u staro gvožđe

Pljevlja, MNE - Ski-lift na Kosanici ide u staro gvožđe

Pljevlja, MNE | 25.01.2012. | vijesti.me
kosanicacg04a8

Umesto da aktivira skijalište, koje godinama ne radi, lokalna uprava u Pljevljima odlučila je da proda ski-lift na Kosanici i tako brojne građane, ljubitelje zimskih sportova, ostavi bez nade da će jednog dana, ponovo moći da na ovom mjestu s uživanjem provode svoje slobodno vreme.

Ski-lift na Kosanici, jedini u Pljevljima, napravljen je početkom osamdesetih godina, a više od deset godina nije u funkciji. Vredna oprema propada, a deo je bio i na meti lopova.

Od 1991. godine ski-lift, koji je postavljen na privatnom zemljištu, vlasništvo je opštinskog Centra za sport i rekreaciju. Centar je oglasio njegovu prodaju po početnoj ceni od 15.224 eura, a zainteresovani ponude mogu dostavljati do 6. februara 2012.

Niko nije htio da upravlja ski-liftom

Direktor Centra za sport i rekreaciju Branko Jestrović kazao je da su oglasili prodaju ski-lifta na osnovu saglasnosti Skupštine opštine, jer nisu imali finansijskih mogućnosti da ga održavaju, niti ponovo aktiviraju. On je rekao da su nudili planinarskim društvima da sa njim upravljaju, ali da niko od njih nije iskazao interesovanje za tako nešto, iako bi im, smatra on, Opština opremu besplatno ustupila.

Jestrović je kazao da je ski-lift dužine 515 metara, snage motora od 45 kilovata i kapacitetom od 900 skijaša na sat. On je rekao da su dio opreme pokrali lopovi i da se još vodi sudski spor sa osobama koje su prošle zime bile ukrale motor i deo gvozdene opreme koju su najverovatnije nameravali da prodaju u staro gvožđe.

Jestrović smatra da ski-lift na Kosanici nije bio efikasan, jer je sneg sa staza brzo kopnio, s obzirom na to da se nalazila na južnoj strani. On smatra da rad ski-lifta nije skup i da je mogao biti izmešten na neku drugu lokaciju da je za to bilo zainteresovanih.

"Ski-lift bi trebalo pokloniti nekome..."

Predsjednik Planinarskog kluba “Ljubišnja” Milovan Maksimović, pak, tvrdi da im niko iz Opštine nije nudio ski-lift, kojim je nekada upravljao jedinstveni Planinarsko-smučarski klub “Ljubišnja”, i smatra da treba prekinuti postupak prodaje.

Ski-lift bi trebalo pokloniti nekome koji bi ga premestio na Crni vrh ili neku drugu lokaciju. Od njegovog aktiviranja svi bi imali koristi, jer 15.000 eura koliko se prodaje Opštini ne znači mnogo. Prodaju ga po ceni starog gvožđa, a mi ga više nikada za te pare iz starog gvožđa ne možemo nabaviti“, kaže Maksimović, koji je, inače, instruktor skijanja.

Planinarski klub, kaže on, je spreman da pomogne kako bi se aktiviralo neko skijalište u gradu, jer bi to značilo mnogo za mlade, koji bi umesto u kafićima vreme provodili na svežem vazduhu.

Kao moguće lokacije na koje bi se izmestio ski-lift Maksimović navodi severnu stranu Crnog vrha na Kosanici, koja je ako se izuzme Ljubišnja idealna za te namene, kao i u dolini Bakrenjače, odnosno Velikom Bogiševcu. On smatra da bi vlasnik skijališta mogla da bude Opština ili Turistička organizacija Pljevlja.

Pljevlja nemaju uređeno skijalište i lokalna uprava bi trebalo da obustavi postupak prodaje ski-lifta. Ako to ne urade, smatram da su veliki grešnici i ne vode računa o zdravlju i interesima svojih sugrađana, koji umjsto na snegu, svoj raspust i odmore provode uz televizore i Internet. Opština ima mogućnosti da to uradi i bolje je da ga pokloni nekome ko bi ga stavio u funkciju nego da ga proda za male pare, jer bi od toga koristi imali građani Pljevalja“, kaže Maksimović.

Nabavku žičare finansirao je pljevaljski Rudnik uglja


Početkom 2002. godine na mestu zvanom Popova njiva u blizini manastira Svete Trojice bio je postavljen mini ski lift dužine 120 metara, ali odavno ni on nije u funkciji. Nabavku žičare finansirao je pljevaljski Rudnik uglja koji je kako je tada saopšteno za te namjene izdvojio 30.000 maraka, a lift je bio predat na upotrebu Smučarskom klubu “Ljubišnja”.

Planinari traže obustavu prodaje

Jedan od osnivača Smučarskog kluba “Ljubišnja” u Pljevljima Milika-Najo Popović, iznenađen je namerom Opštine da proda ski-lift i smatra da postupak prodaje treba prekinuti.

Kako su krenuli, neću se iznenaditi ni ako prodaju i stadion u Pljevljima. To su nelogičnosti i iz Opštine nikoga sa strane nisu konsultovali da li je dobro da tako nešto urade“, kaže Popović.

Umesto, kaže on, da konačno aktivira neko od skijališta u Pljevljima kako bi djecu izveli iz grada, koji je jedan od najzagađenijih, Opština se odlučila da proda ski-lift.

To pod hitno treba prekinuti i povesti javnu raspravu ili formirati komisiju koja bi predložila lokaciju na koju bi trebalo izmestiti postojeći ski-lift. Od prodaje Opština nema koristi, a od aktiviranja skijališta građani bi i te kako osjetili blagodet“, smatra Popović.

On je podsetio da su stotine Pljevljaka naučile da skijaju na Kosanici, a da sadašnje generacije nemaju gdje to da nauče.

Prije nekoliko godina bila je aktualizovana priča o izgradnji eko sela Kosanica, u okviru kojeg bi se gradile i ski-staze na Crnom vrhu, ali u posljednje vreme o tom projektu niko ništa ne govori. Taj projekat, kako je tada isticano, uvršten je u pet strateških projekata u opštini Pljevlja.

Govoreno je i da se stara žičara na Kosanici dislocira na padine Crnog vrha i služila bi kao bebi ski-lift za amaterske staze, s obzirom na to da ova žičara ne može da pokrije tu stazu čitavom dužinom.


          Izvor: Vijesti.me     Autor, foto: Goran Malidžan

Galerija slika

Komentari