Vesti Plivanje i skijanje od vrtića do fakulteta

Plivanje i skijanje od vrtića do fakulteta

Beograd | 23.12.2013. | rts.rs
DusanMiticrts

Nacionalno-prosvetni savet ukazuje na značaj da se deca svakodnevno bave sportom. Mere, predviđaju da se uvede plivanje, pa čak i skijanje, od predškolskih ustanova do fakulteta.

Za sopstveno zdravlje mnogo toga možemo sami da uradimo, ali kao po pravilu čekamo da nas na to primora viša sila. Nacionalno-prosvetni savet pokušaće da u navike najmlađih vrati fizičko vaspitanje. Predlog mera predviđa svakodnevno bavljenje sportom, kao što su plivanje, i čak skijanje, od predškolskih ustanova do fakulteta.

Profesor Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Dušan Mitić kaže da odgovornost za nastavu fizičkog vaspitanja ne leži samo na leđima profesora, i dodaje da je potreban čitav ambijent kao podrška.
"Kako bismo imali više fiskulturnih sala koje su kompletno opremljene potrebna je podrška i države i ministarstva", naveo je Matić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Na pitanje da li su profesori dovoljno motivisani za rad sa decom, Mitić je odgovorio da postoje visokokvalifikovani profesori koji odgovorno rade svoj posao, ali da ima i onih koji nisu dovoljno motivisani.
"Nekada se dešava i da se fizičko vaspitanje ne realizuje dovoljno ili da se zanemari zbog važnosti drugih predmeta", kaže Mitić.

U Srbiji ima dosta dece koja ne znaju da plivaju, a ima i gradova u kojima nema bazena.
"Gradovi poput Sombora i Pančeva svu svoju decu nauče da plivaju u drugom razredu osnovne škole i to rade sistematski već 40 godina" rekao je Matić.

Međutim, kako je dodao ima i drugih gradova koji imaju bazene, ali nemaju dovoljno organizacionih sposobnosti da tako nešto sprovedu u delo.
"Potrebno je da se deca bave sportom, a mi smo došli u situaciju da se sport finansira samo u pogledu postignutog rezultata, a pod rezultatom se podrazumeva samo osvojena medalja", kaže Matić i dodaje da su medalje potrebne da bi i ostale motivisali, ali da je fokus previše na tome.

Profesor je istakao da od prošle godine funkcioniše program "Sport u škole" koji finansira Ministarstvo. Kako je rekao, zahvaljujući tome u 57 škola je ponuđen besplatan model škole sporta za decu koja imaju finansijske probleme, ali i za decu koja imaju neke poremećaje.

 

Komentari