Vesti Planinski skejtboard - Prvo Svetsko prvenstvo "borderkrosa" u Bukovcu

Planinski skejtboard - Prvo Svetsko prvenstvo "borderkrosa" u Bukovcu

Bukovac, Fruška Gora | 05.09.2013. | 021.rs
mountainboardingsenka480

Prvo Svetsko prvenstvo u planinskom skejtbordu u disciplini "borderkros" održaće se predstojećeg vikenda, u petak i subotu 6-7. septembra 2013. u Bukovcu.

Ovaj sport, u svetu poznatiji kao "Mauntinbord" u poslednjih nekoliko godina beleži sve veću popularnost među ljubiteljima ekstremnih sportova iz Srbije, te stoga ne čudi što se prvo prvenstvo sveta u istoriji održava upravo u našoj zemlji.

Najbolja srpska "mauntinborderka", Novosađanka Senka Bajić, koja poseduje nekoliko zlatnih odličja sa Evropskih i Balkanskih prvenstava, očekuje veoma interesantno takmičenje, pre svega zbog velikog broja učesnika, kojih će prema nekim najavama biti 120, iz 20 zemalja.

"Prvenstva u disciplini "fristajl", koja podrazumeva izvođenje egzibicija na skakaonicama, su se i ranije održavala, najčešće u Rusiji. Veoma smo ponosni što smo baš mi dobili licencu da organizujemo prvo Svetsko prvenstvo u "borderkrosu", odnosno trkama. Staza na kojoj će se održavati trke dugačka je oko 700 metara, a vozači moraju da vode računa o uslovima na njoj i da tome prilagode svoju vožnju", objašnjava Senka.

 
Kako kažu organizatori, gosti iz inostranstva već polako pristižu kako bi uvežbali stazu i bili u potpunosti spremni za takmičarski deo. Zvanično otvaranje staze zakazano je za četvrtak u 11 časova, a takmičarski deo počinje narednog dana, kada će svaki od učesnika voziti četiri trke protiv četiri nasumično odabrana protivnika. Samo 32 vozača koji budu sakupili najveći broj bodova plasiraće se za nokaut fazu.

Kvalifkacione trke počinju u petak u 12h i trajaće do 17 časova. Nokaut faza počinje osmofinalnom trkom koja je na programu u subotu u 13 časova, a planirano je da takmičarski deo u "Borderkrosu" traje do 16 sati. Početak "fristajl" takmičenja je zakazan za 17 časova i trajće sat vremena.


     Izvor: 021.rs   (V. K.)

 

Galerija slika

Komentari