Vesti Odložena izgradnja novih žičara u Srbiji

Odložena izgradnja novih žičara u Srbiji

| 20.07.2013. | skijanje.rs
kopsamitjun2013644a

Ministarstvo finansija i privrede Srbije je još tokom proleća zavrsilo tendersku proceduru za isporuku i montažu opreme za nove žičare. Potpisan je Ugovor sa korporacijom Leitner za dve šestosede žičare na lokacijama Krčmar i Gvozdac na Kopaoniku. Stara dvosed žičara Krčmar je već demontirana i uklonjena sa terena.

Međutim, obzirom na aktuelni rebalans budžeta, njihova realizacija će biti doložena bar za godinu dana.

To je potvrdio i ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić u izjavi da se za potrebe rebalansa budžeta Ministarstvo odreklo projekata i kapitalnih investicija vezanih za turizam: "Ja sam se, naprimer, odrekao svih projekata i kapitalnih investicija u turizmu. Izgradnja žičara može da čeka neka bolja vremena. Nijedna se neće graditi ove godine, a bilo je planirano čak tri".

Ovo je, na nedavno održanom samitu skijališta Centralne Evrope na Kopaoniku, potvrdio i Dejan Ljevnaić direktor Skijališta Srbije. On je u okviru svog izlaganja o daljim planovima razvoja skijališta na Kopaoniku rekao:
    - Za sezonu 2014 će se raditi isklopivi šestosedi sa zaštitnim haubama na stazama Krčmar i Gvozdac.
    - Narednih godina u planu su:
    -     Marine vode (ako ostane put gde jeste, radiće se pasarela)
    -     Ledenice
    -     Gondola "Brzeće - centar Kopaonika" kroz javno-privatno partnerstvo
    -     Rekonstrukcija žičare Pančić-expres
    -     Priprema najboljeg rešenja za skijaško povezivanje vikend naselja Treska.

Što se tiče planova za ski centre u Srbiji, direktor Skijališta Srbije Dejan Ljevnaić je tada na samitu novinarima izjavio:
    - Na Staroj planini čekamo da vidimo kako će ići sa izgradnjom hotela i u zavisnosti od toga će mo naše dalje planove da realizujemio. Jer trenutno je kapacitet skijališta 6000 skijaša na sat a imamo ukupno 460 smeštajnih jedinica, tako da je za sada skijaški centar na Staroj planini dobro razvijen u odnosu na smeštajni kapacitet i trenutno ga nema potrebe širiti.
    - Na Zlatiboru je ski centar dobar. Tu su nam planovi da širimo kapacitet staza jer imamo veliko opterećenje u špicu sezone u smislu gužvi na stazi. Tu su u planu tri nove staze i jedna nova instalacija.
    - Kopaonik je postalo lider u skijanju koji ima 55km staza, dobro uređenih, pripremljenih i mi promovišemo ono što imamo, a znamo da imamo kvalitet. Ovde imate mogućnost da odmah iz hotela izađete na stazu po veoma pristupačnim cenama. Pred svaku sezonu radimo komparaciju cena ski pasova i još uvek smo najkonkurentniji u regionu. Planovi su da izgradimo nove instalacije Krčmar i Gvozdac.
    - Mi smo početkom juna 2013. bili na FIS-ovoj kalendarskoj konferenciji u Cavtatu, pozvani smo i aplicirali za Evropa kup. U tom smislu imamo šta da ponudimo. Naše staze u sva tri centra imaju homologaciju za slalom i veleslalom a na Staroj planini i za super-G. Sve staze su nam pokrivene veštačkim osnežavanjem i na svim tim stazama su nove instalacije, tako da smo mi sve uslove ispunili. Sada očekujemo odluku od dodeli organizacije Evropa kupa i da na taj način dodatno promovišemo naše ski centre. S druge strane, napomenuto je, Kopaonik  1984. godine već bio domaćin Evropa kupa.

 

Komentari