Vesti Nordijsko skijanje - Trener Anje Ilić nema podršku Skijaškog saveza Srbije

Nordijsko skijanje - Trener Anje Ilić nema podršku Skijaškog saveza Srbije

| 02.11.2015. | Skijanje.rs - Z.R.
okt2015 1 480x292

Anja Ilić je najbolja i najperspektivnija takmičarka Srbije u nordijskom skijanju. Ima samo 17 godina i članica je ski kluba Zvezda sa Zalatibora. Iako mlada takmičarka, imala je priliku da tokom minulih sezona oseti iskustvo nastupa na velikim međunarodnim takničenjima u disciplini skijaško trčanje (cross country). Učestvovala je na Juniorskom Svetskom prvenstvu u Nordijskom skijanju, na Zimskom olimpijskom festivalu mladih - EYOF-u. Imala je dva druga mesta na trkama FIS Balkan kupa, a njen najveći uspeh je nastup sa ostalim reprezentativcima Srbije na Svetskom prvenstvu Falun 2015. u Švedskoj gde je zauzela 16. mesto u kvalifikacijama.

Anja stalno napreduje zahvaljujući i iskusnom treneru Tihomiru Milosavljeviću, poznatom i po tome što je sa Milankom Petrovićem napravio za Srbiju vredne rezultate u biatlonu. Pored talenta na Anjinoj strani je mladost i vreme koje je pred njom za dokazivanje svog potencijala kojeg ima. A ta nova prilika za dokazivanje su Zimske Olimpijske igre mladig - YOG, koje se u februarau mesecu 2016. održacvaju u Lilehameru u Norveškoj. Anja sa trenerom Tihomirom sigurnim koracima ide ka ovom cilj, ali da li oni za sve ovo imaju podršku?

Bili dobri, sada više nisu?
   Za učešće 6 takmičara nordijaca na Svetskom nordijskom prvenstvu u Falunu u Švedskoj, Skijaškom savzu Srbije je iz kase FIS-a uplaćeno 45.000 švajcarsih franaka (7.500 po takmičaru).
   Mi smo tada putovali 7.200 km do Švedske i nazad, hranili se sendvičima, spavati 100 km od borilišta, sve to za 4 dana... da bi zaradili Savezu tih 45.000 svajcarsih franaka. Tada smo bili dobori za Savez, zašto sada nismo? - pita se Tihomir Milosavljević.

Anja je sa pripremama odpočela faktički odmah nakon završetka predhodne takmičatske sezone. Naizmenično, treninzima na svom Zlatiboru i Jahorini, ona planski gradi svoju formu za predstojeća takmičenja ove zime a glavni cilj je top forma za Olimpijadu mladih gde će predstavljati našu zemlju na ovom takmičenju. Njene pripreme uglavnom finansiraju roditelji i pitanje je dokle će se tako moći.

O tome razgovaramo sa Anjinim trenerom Tihomirom Milosavljevićem:

 - Kakva je situacija sa nordijskim skijanjem u Srbiji, i kakav je odnos Ski saveza prema nordijcima, odnosno prema pripremama Anje Ilić?
Pred prestojeću sezonu u kojoj Anju očekuje jedno od najvećih takmičenja Olimpijske igre mladih-YOG, problemi u zimskom sportu se nemogu mimoići. Da podsetim do 29.10.2015. postojala je mogućnost da Srbija ima dva takmičara u nordijskom skijanju na YOG-u. Novim presekom muški deo ekipe više nije među državama koje će učestvovati na pomenutom takmičenju. Anja i ja pokusavamo da se na najbolji način pripremimo ali razumevanje SSS - Skijaškog saveza Srbije je minimalno pa je sav teret za dobru pripremu pao na Anjine roditelje i moju malenkost koji sam ulozio mnogo truda i odricanja za ovu njenu poziciju i učešće na YOG-u. Bojim se da ovakim pristupom ne ostanemo bez takmičara na pomenutom takmičenju i ako smo do samo par dana imali dvoje za isto takmičenje. Ovo se odnosi samo na nordijski deo ekipe. Alpsko i dalje ima jednog muškarca.

SSS - raspodela sredstava po sportovima
U okviru Skijaškog saveza Srbije deluju tri sportske grane: Alpsko skijanje, Nordijsko skijanje i Snowboard.
Odluka o raspodela sredstava po sportovima za predstojeću takmičarsju sezonu je doneta na sednici IO SSS - Izvršnog odbora Skijaškog saveza Srbije, održanoj 21.08.2014.
Usvojena je raspodela svih sredstava koja stignu u Savez u procentima: 63% AL : 22% NO : 15% SB

 - Ima li bar pomoci od OKS-Olimpijskog komiteta Srbije?
OKS ne pomaže već daje takmičarima koji su kategorisani za učešće na olimpijskim takmičenjima. Savezi su problem, bar u ovim sportovima gde ja to mogu da pratim i u čemu učestvujem. Nama prvo treba podrška Skijaškog saveza.
Kao trener nemam podrške pa se bojim da će uspon i ove mlade takmičarke brzo stati jer ovo nije put do rezultata. Ovo je samo velika volja takmičara i trenera kao što je bila i u slučaju Milanka Petrovića. Odgovorno tvrdim da sredstava u savezima ima, kako u Ski savezu tako i u Biatlon savezu, ali nekome odgovara da kuka i traži još. Za nekoga ima u izobilju za druge ni osnovno da prežive.

 - Kakav je značaj priprema na snegu? Vi ih do sada u ovom ciklusu priprema niste imali?
Kao i svima u zimskim sportovima tako i nama je potrebno da što pre odemo na sneg ali kako mi jedva preživljavamo to je za nas veliki luksuz.

 - Kao bi okarakterisali odnos Skijaškog saveza prema Vama?
Odnos celokupnog saveza od Predsednika, Generalnog sekretara, Izvršnog odbora, Nordijskog odbora je kao prema onima koji nisu ništa dobro doneli Savezu. Naprotiv, imam osećaj da naši uspesi smetaju jer ne iziskuju veliki novac o kojem se često priča. Pre svega ja trazim da imam status trenera i da sam za to što radim plaćen jer ovako je samo moja dobra volja koliko ću vremena odvojiti za sprovođenje programa. Ja sam trener i moje je da radim na rezultatu a na Nordijskom odboru je da mi obezbede kroz institucije Saveza da ne ometano radim.

 - Kakav je trenutni tok priprema, kavi su planovi?
Trenutno smo na 20-dnevnim pripremama na Jahorini koje završavamk 8. novembra. Dosadasnji tok priprema odradili smo po unapred zacrtanom i bez poteškoća. Kako nam je glavno takmičenje u februaru tako će mo i pik forme usmeriti ka njemu.
Kao trener vidim Anjin veliki napredak u samoj tehnici što nam uz dobru funkcionalnu pripremu može doneti rezultate kojima nebi razočarali ni sebe a ni one koji u nas veruju.

                 Izvor: Skijanje.rs  -  Z.R.

 

Galerija slika

Komentari