Vesti Nordijsko skijanje - Održan Balkan kup na Tić polju u Zlatiboru

Nordijsko skijanje - Održan Balkan kup na Tić polju u Zlatiboru

Tić polje, Zlatibor | 04.03.2018. | zlatiborpress.rs
balkankupzene 640x389

U okviru tradicionalnog Balkan kupa u skijaškom trčanju na stazi Tić polje održana je međunarodna FIS trka slobodnim stilom na kojoj je u muškoj konkurenciji na 10 kilometara pobedio Damir Rastić, dok je u ženskoj na pet kilometara pobedila Bugarka Nansi Okoro. Takmičenje koje organizuje SK Zvezda sa Zlatibora nastavlja se u petak u 11 časova sprintom na 1200 metara.

Pobedu u muškoj konkurenciji odneo je prvi favorit Damir Rastić iz Sjenice sa vremenom 25 minuta 58,1 sekundi. Predstavnik Srbije na nedavno završenim Olimpijskim igrama u Pjongčangu je i pre nekoliko dana učestvovao na Zlatiborskom kupu.

Drugo mesto je zauzeo Bugarin Nikolaj Vjačev sa vremenom 28:18,7 tik ispred sunarodnika Martina Penčeva koji je bio za desetinku sporiji.

Na ovoj trci u FIS takmičenju su debitovala braća blizanci Miloš i Nikola Đorđević iz smučarskog kluba Zlatibor koji su rođeni 2002. godine.

Kod devojaka je pobedu slavila Nansi Okoro iz Bugarske sa vremenom 15:58,9 dok je na trećem mestu sa 27,4 sekunde zaostatka bila Sanja Kusmuk iz Bosne i Hercegovine. Jedina takmičarka sa Zlatibora Anja Ilić osvojila je drugo mesto sa vremenom 16:22, 5 očekuje bolji rezultat u sprint trci:

Jako sam zadovoljna svojim plasmanom danas, mogla sam i da budem prva jer mi je jako malo falilo. Sutrašnja trka sprinta će biti malo teža, ali očekujem da ću biti prva“, kaže članica kluba Zvezda i najbolja srpska smučarka koja će posle Balkan kupa učestvovati na trkama u Grčkoj i Makedoniji.

Ukupan broj ostvarenih bodova znaće se u petak posle sprint trka, a učinak takmičara na Zlatibora ulazi u bodovanje za Balkan kup u okviru FIS (Svetska skijaška federacija).

---------------

Bugarska pobeda za kraj Balkan kupa

Tradicionalni Balkan kup u skijaškom trčanju završen je sprint trkom održanom u četvrtak na Tić polju u kojoj je u muškoj konkurenciji pobedio Nikolaj Vijačev, dok je kod devojaka slavila Nansi Okoro, kao i na trci distance održanoj dan ranije.

Za razliku od prvog dana kada je u trci na 10 km pobedio Damir Rastić, na sprintu nije bilo srpskog olimpijca, što je iskoristio Bugarin Nikolaj Vijačev i pobedio ispred Stefana Anića iz Bosne i Hercegovine i Miloša Milisavljevića iz Srbije. I u sprtintu su prvi put u FIS konkurenciji učestvovali mladi Nikola i Miloš Đorđević iz SK Zlatibor.

„Ne mogu da kažem da mi je bilo lako, ali sam očekivao da ću biti prvi. Bio sam u periodu odmora oko 20 dana, polako se vraćam u formu i ovo je bila dobra trka za mene. Iznenađen sam kvalitetom staze, nisam očekivao da će biti ovako dobra. Juče je Damir Rastić bio prvi, znam da je bolji od mene, dobro ga poznajem, prijatelji smo i znam šta sve može da uradi i njegovi rezultati nisu iznenađenje. Što se tiče sezone, nisam uspeo da se plasiram na Olimpijske igre, ali do kraja sezone imam još nekoliko trka Balkan kupa“,

kaže 19 – godišnji reprezentativac Bugarske. U ženskoj konkurenciji u obe trke – i na 1200 metara i dan ranije na pet kilometara je slavila Bugarka nigerijskog porekla Nansi Okoro, a u sprintu je vodila od početka ipred Anje Ilić i Vanese Emilove iz Bugarske.

„Veoma sam srećna zbog rezultata. Poslednje dve nedelje sam više imala trčanja nego skijanja i nisam očekivala da ću pobediti u ovakvoj formi. Staza je bila malo sporija jer je bila meka, ali je bilo sve u redu. Konkurencija je bila fina, zbog Olimpijskih igara nije bilo više učesnika, ali se nadam da će biti više na sledećem Balkan kupu. Mislim da sam ove godine bolja nego prošle i nadam se što boljoj formi i sve boljim FIS poenima“,

kaže 18 – godišnja Bugarka koja čiji je otac Nigerijac. Drugo mesto u oba dana, i na distanci i na sprintu kod dama je zauzela domaća takmičarka Anja Ilić iz smučarskog kluba Zvezda koji je organizovao takmičenje.

„Juče sam očekivala da ću danas biti bolja, ali ipak sam opet druga. Zadovoljna sam rezultatom, staza je bila jako dobra, dala sam sve od sobe ali nije bilo dovoljno za prvo mesto. Reprezentativka Bugarske Nansi Okoro je veoma dobra, uspela sam da smanjim zaostatak u odnosu na nju od prethodnih trka, tako da sam zadovoljna“,

kaže najbolja srpska smučarka koju očekuju takmičenja u Grčkoj već za vikend, a potom i u Makedoniji. Balkan kup na Zlatiboru doneo je učesnicima bodove za listu Svetske skijaške federacije, a predstavnica FIS je zadovoljna uslovima na Tić polju:

„Takmičenje je bilo savršeno, zaista kao Svetski kup. Sneg i teren su veoma dobri. Čestitam organizatoru, bilo je dosta volontera i svi su pomogli i čestitke i ski federaciji Srbije. Ja više volim kada ima više takmičara, ali pošto su Olimpisjke igre nedavno završene, imali smo manje takmičara, ali su ostvarili dobre rezultate“,

kaže tehnički delegat trke Katerina Ciri iz Grčke. Tradicionalni međunarodni Balkan kup i ove godine se pokazao kao respektabilno takmičenje koje koristi prirodne pogodnosti Zlatibora za skijaško trčanje.

Plasman drugog dana Zlatibor kupa na sprintu:

Nikolaj Vijačev (Bugarska)
Stefan Anić (BiH)
Miloš Milisavljević (Srbija)
Strahinja Erić (BiH)
Martin Penčev (Bugarska)
Marko Stanoejvić (BiH)
Mihailo Škipina (BiH)
Aleksandar Jelić (Srbija)
Nikola Đorđević (Srbija)
Miloš Đorđević (Srbija)

Nansi Okoro (Bugarska)
Anja Ilić (Srbija)
Vanesa Emilova (Bugarska)
Sanja Kusmuk (Bih)
Anasasija Vojinović (Srbija)
Viktorija Jovanovska (Makedonija)

 

 

Komentari