Vesti Nordijsko skijanje - Foto finiš na FIS trkama na Jahorini

Nordijsko skijanje - Foto finiš na FIS trkama na Jahorini

Dvorišta, Jahorina | 01.03.2015. | zlatibor.tv
Anja Ilic2

Na Jahorini je tokom vikenda 28.02.i 01.03.2015. održano FIS takmičenje u skijaškom trčanju, a trke su bodovane u FIS kategoriji. Devojke su se takmičile u trci na 5 km, a muškarci u trci na 10 km. Takmičenje je održano na Nordijskom ski centru Dvorišta na Jahorini u organizaciji Ski kluba Romanija.

Prvog takmičarskog dana, u subotu, od srpskih takmičara najbolji rezultat je zabeležila Anja Ilić, koja je osvojila srebrnu medalju. U ženskoj konkurenciji je prijavljeno 18 takmičarki, koje su se nadmetale u izuzetno teškim uslovima. Od samog početka takmičarke je pratila kiša koja je zadala dosta problema.

Favoritkinje su nastupile među poslednjima. Mumović Maja je startovala šesnaesta, zatim su krenule Anja Ilić i Sanja Kusmuk. Mumović Maja se najbolje snašla i po rasvašenoj stazi uspela da zabeleži vreme, 15:50.04. Anja Ilić je bila druga 16:21.71, dok je treće mesto pripalo Dejani Kosorac 16:24.74.
Četvrta je na cilj stigla Snježana Borovčanin sa zaostatkom od 39.61 za prvoplasiranom, dok je peto mesto pripalo Sanji Kusmuk, koja je stazu pretrčala za 16:46.14.

U muškoj konkurenciji je bio prijavljen dvadesetjedan takmičar, ali je trku završilo svega dvanest. Četiri takmičara su odustala na startu, a o težini staze govori i činjenica da je još pet takmičara odustalo. Prvo mesto je osvojio Marko Starčević, koji je stazu pretrčao za 27:54.68. Drugo vreme je imao Dejan Mumović, koji je bio za 1.97 sekundi sporiji. Treće mesto pripalo Milošu Čoliću, koji je stazu pretrčao za 28:55.69. Četvrto mesto je osvojio Ognjen Škipina a peti je bio Džejlan Papić. Šesto mesto je pripalo Aleksandaru Jeliću, koji je stazu pretrčao 29:42.43.


Drugog takmičarskog dana, u nedelju, su na Jahorini održane FIS trke u ženskoj konkurenciji na 5 km i 10 km u muškoj. Za razliku od prvog dana uslovi na stazi su bili idealni tako da su svi takmičari mogli da pruže maksimum.

U ženskoj konkurenciji u trci na 5 km je bilo izuzetno uzbudljivo, jer je čak pet takmičarki stazu istrčalo za manje od 16 minuta. Sanja Kusmuk je bila prva. Ona je stazu pretrčala za 15:26.1 (140.80 FIS bodova). Drugo mesto je sa zaostatkom od 0.8 osvojila Snježana Borovčanin, dok je Maja Mumović sa zaostatkom od 3 sekunde bila treća. Anja Ilić je imala vreme 15:36.4, što je za deset sekundi bilo sporije od prvoplasirane i dovoljno za četvrto mesto. Samo 1,5 sekundi je bila sporija Dejana Košarac koja je osvojila peto mesto. Ovako brza trka i izjednačena borba odavno nije viđena u regionu, a takmičarke su dobile i odlične FIS bodove.

Što se tiče ostalih takmičarki iz Srbije Maida Drndić je bila osma, Inesa Zekić devata. Brankica Štulović je osvojila deseto mesto, Džejlana Hasimović je bila dvanesta a Tijana Smiljanić trinaesta.

U trci na 10 km, u muškoj konkurenciji prvo mesto je pripalo Dejanu Mumoviću koji je stazu pretrčao za 26:32.0. Reprezentativac Srbije Mirsad Pejčinović je bio drugi (26:59.7), dok je treće mesto pripalo Marku Starčeviću 27:50.3.

Srpski takmičari su imali solidan rezultat na ovoj trci. Aleksandar Milenković je bio šesti, Džejlan Papić sedmi, Aleksandar Jelić osmi a Darko Smiljanić jedanesti.

 

Komentari