Vesti Niže pole - Srteževo, MKD - Planovi proširenja kapaciteta skijališta na Pelisteru

Niže pole - Srteževo, MKD - Planovi proširenja kapaciteta skijališta na Pelisteru

Bitola, MKD | 08.07.2015. | http://skimacedonia.mk
ski strezevo nizo pole razvoen plan640

Na inicijativu direktora Javnog preduzeća Streževo, Marjana Geroski u saradnji sa firmom PointPro Consalting je pripremljena studija izvodljivosti u cilju pronalaženja optimalnih rešenja za proširenje postojećih ski kapaciteta na Skijalištu Niže Pole, Streževo na Pelisteru iznad Bitole u Makedoniji, kako bi se napravio zimsko-letnji rekreativni centar, sa ponudom tokom cele godine.

"Sa ovom studijom u prvoj fazi je predviđeno proširenje ski kompleksa u zoni održivog razvoja na Nacionalnom parku Pelister koji obuhvata pojas oko vrha Musa. U drugoj fazi bi se ski kompleks proširio područje na mesto Orlove Bri na Baba planini, ali to bi bilo urađeno kasnije, jer je lolalitet sada u režimu strogo zaštićene zone", rekao je Marjan Geroski direktor JP Streževo.

Studija za proširenje kapaciteta skijališta Niže pole je prezentirana 09. juna 2015 u Centru za kulturu u Bitoli.

Sa realozacijom prve faze bi se zadovoljile potrebe 3-4 hiljade skijaša iz Pelagonijskog regiona i jugozapadne Makedonije, a pritom skijaši bi imali mogućnost da skijanju na odličnim stazama u najboljim uslovima. Prema podacima prikupljenim istraživanjem kofiguracija terena nudi ogroman potencijal, a posmatrana su tri lokaliteta za poređenje Čuka Skrkovo i Musa.

Najidealnije uslove u pogledu održivosti snega, orijentacije terena sever jug i potrebe skijaša, raspolaže planinski predeo sa vrhovima Musa 2351m/nv i Skrkovo 2140m/nv. Staze oko vrha Musa nude vrhunske uslove u poređenju sa druge dve alternative (Skrkovo i Čuka) u odnosu na:
    - Najveća visina početne i krajnje stanice žičare sa najvećom visinskom razlikom;
    - Najveći instalirani kapacitet za prevoz skijaša, isklopivi šestosed;
    - Uslovi koji pružaju mogućnosti za najveći broj snežnih dana, čisto sjeverne orijentacije;
    - Najduže i najveće skijaške staze;
    - Najveći povrat investicije.

Predviđena je izgradnja šestosede žičare sa nominalnim kapacitetom od 2500 skijaša na sat, i najmanje 5 skijaških staza za sve vrste skijaša (plave, crvene i crne) sa ukupnom dužinom oko 10,5 km. Među njima bi bila i jedna teška-crna staza u dužini od 3km namenjena iskusnim skijašima. Skiojalište bi se prostirao na površini od 52 hektara sa kapacitetom od 3.500 skijaša dnevno uz brze žičare koje bi vozile brzinom do 5 m/s. U planu je sistem za veštačko osnežavanje na minimum jednoj ski stazi, asfaltirani pristupni put sa parkingom za oko 500 vozila, dopunjena oprema skijališta - ratraci, ski sanke, bačila, snowpark, snowboard rute i ostali sadržaji.

Investicija za predloženo rešenje je oko 9 miliona evra, a može se sprovesti kao javno-privatno partnerstvo sa deobnom podelom investicije između partnera. Očekivani period povrata investicije je oko 7 godina, dok je po diskontnoj stopi od 12%, projekat ima internu stopu povrata od 20,4% i neto sadašnje vrednosti od 4,5 miliona evra.

Ako postoji interes kod investitora i moguća je realizacija većeg projekta od očekivanog, odnosno realizacija dva ili tri rešenja od predloženih, sa žičarama ili kombinacija žičara i ski liftova, čime bi se stvorio veći skijaški kapacitet koji bi bio jaka konkurencija za najveće postojeće ski centre u Makedoniji.

"Na ovu temu se u Bitoli govori poslednjih 40-50 godina, ali nikada ništa konkretno nije urađeno od sadašnjih dve ski staze koje su u funkciji. Realizacijom ovog projekta Pelister bi postao atraktivna destinacija kao što su Bansko ili Borovec, a turizam i skijanje bi se izdigli na visok nivo sa mogućnošću za otvaranje novih radnih mesta." istakao je Geroski.

Nakon nekoliko godina mirovanja, protekle ski sezone 2014/2015. ski centar Streževo - Niže pole je pušten u funkciju. Centar raspolaže sa dva ski lifta, sa lakom i stazom srednje težine, koje su idealne za obuku početnika i rekreativno skijanje. Centar poseduje ugostiteljski objekat, kao i potpuno novi snowboard park koji je nastao saradnjom JP Streževo sa Ski & Snowboard Clubom NoLimit iz Bitole, čime je umnogome dopunjena ponuda Nižog pola i Pelistera.

Na Pelisteru, na kome su smeštena dva ski centra Kopanki i Niže pole - Streževo, radikalno je povećana ponuda zimskog turizma i rekreacije preko ponude frirajd Ratraka, snowboard parka i događajima na njima.

 

Galerija slika

Komentari