Vesti Loše privatizacije hotelskih kapaciteta na severu Crne Gore uništile turizam

Loše privatizacije hotelskih kapaciteta na severu Crne Gore uništile turizam

Berane | 17.11.2010. | Izvor: novosti.rs
lokve 1

PRIVATIZACIJA hotelskih kapaciteta na severu Crne Gore, kao što je upozoravano više godina, obavljena je na način zbog koga bi “odgovorni” u najmanju ruku trebalo da se postide. Kao glavni razlog loše privatizacije nekoliko preduzeća, ski-centara i hotela kojima su se ponosili turistički poslenici u Crnoj Gori najčešće se pominje bolećivost, “bratski” odnosi, partijska pripadnost, nezameranje...

Dva najčuvenija hotela u Kolašinu koji posluju u sastavu firme “Bepler i Džejkobson”, vlasnika Zorana - Ćoća Bećirovića, koji gazduje i budvanskom “Avalom”, deo su njegovog hotelskog “carstva”, kao i motel “Babljak” na ulazu u Kolašin, motel “Crkvine”, i motel “Manastir Morača”. Ali sva tri nadaleko čuvena objekta već godinama ne rade, čak ni usred letnje sezone!

U ovoj opštini ne radi ni čuveno svratište - šoping-centar sa restoranom u Međurečju, nekada vlasništvo kolašinske “Veletrgovine”.

Iako je zimska sezona na pomolu, u Bijelom Polju, Beranama, Plavu i Rožajama, nju će, u to nema nikakve sumnje, petu godinu zaredom “ubiti” loše privatizacije! Naravno, i ćutanje odgovornih, makar zbog činjenice da u tim gradovima “zvrje” prazni hoteli kapaciteta preko 1.000 ležajeva!

Da su privatizacije hotelskih kapaciteta na severu Crne Gore više nego loše “odrađene”, lako se uveriti i na primeru Hotelskog preduzeća Berane. Katastrofalna privatizacija, koje, čini se, još samo nisu svesni u nadležnom ministarstvu, koštala je ne samo radnike ove nekada čuvene firme, već ceo kraj.

Pet godina zatvoren je nadaleko poznati hotel “Berane”, kome se sada ni vlasnik ne zna?! Gradu u kome su tokom Drugog svetskog rata radila čak četiri hotela, turistički obraz čuvaju mali hoteli “S”, “Buče” i moderni “Il sole”. Toliko godina čami zatvoren i nekada čuveni ski centar “Lokve” i istoimeni hotel.

Posle prve privatizacije, “Lokve” su “prvi” vlasnici, preduzeće “Euroturist GMBH” iz Bijelog Polja, preprodali Alanu Alikovu, biznismenu iz Južne Osetije, ali, posle delimičnog renoviranja, hotel smešten u blizini magistrale ka Srbiji i Kosmetu, i dalje je zatvoren, mada ima najava da će radovi na rekonstrukciji biti nastavljeni.

Hotel “Turjak” takođe pet godina posle privatizacije još nije renoviran i otvoren za namernike i ljubitelje skijanja. Motel, kapaciteta oko 250 kreveta, privatizovala je firma “M petrol”, vlasnice Sabahete Šabotić, sestre Safeta - Saja Kalića, koga je MUP Srbije nedavno nazvao jednim od najvećih narkodilera na Balkanu. Na renoviranju “Turjaka” se radi, ali sporo, mada je ova firma u centru Rožaja od oronulog istoimenog hotela uspela da napravi moderno zdanje kojim bi mogle da se diče i turistički znatno razvijenije sredine od ovog grada...

U Bijelom Polju propada hotel “Bijela rada”. Zatvoreno je i poznato izletište, restoran “Kisele vode”, kao i restoran na Ribarevinama - najvećoj raskrsnici puteva na severu Crne Gore.

Drastičan je primer i mesta koje je pre pet decenija beležilo veću turističku posetu od Budve, posle privatizacije čuvenog hotelskog kompleksa “Plavsko jezero” ostalo je bez ijednog kreveta! Hotel od 250 kreveta u fazi je renoviranja, a kada će sve biti okončano, teško je reći.


BEKSTVO
PRIVATIZOVAN hotel “Jelovica” na istoimenoj planini, nedavno je, posle renoviranja i svečanog otvaranja pod čudnim okolnostima, ostao bez vlasnika. Rus, koji je pazario hotel od bivšeg vlasnika, jednostavno je “zbrisao” iz Crne Gore. Zbog čega, trebalo bi da kažu državni organi...

GRADONAČELNIK
- LOŠA privatizacija TUP “Brskovo”, u čijem sastavu je hotel, glavna je smetnja razvoju turizma u celoj opštini - konstatuje gradonačelnik Tarzan Milošević, koji traži odlučnije korake Ministarstva turizma, kako bi ovaj problem, koji ne pritiska samo Bijelo Polje, već i nekoliko susednih opština, konačno bio rešen.


Iz ruke u ruku

Imovinu HTP Berane, vrijednu oko 80.000 eura, u martu 2003. godine, privatizovalo je dotad nepoznato preduzeće Euroturist GMBH. Ovo preduzeće je kupovinom akcija od građana i radnika ubrzo postao vlasnik više od 50 odsto akcija. U vlasništvu ovog preduzeća, pored hotela "Berane", nalazili su se i Gradska kafana "Korzo", ski centar "Lokve", hotel "Komovi" u Andrijevici i kafana "Putnik" na Rudešu.

Zbog nevraćenog kredita Atlas mont banka oduzela je Euroturistu hotel "Berane", koji je kasnije iz trećeg puta za 200.000 eura prodala preduzeću Monteinvest, vlasništvo Slovenca Matjaža Trtnika. Nova transakcija hotela obavljena je 2007. godine, kada su se kao kupci pominjala dva Beranac i tri Rusa, kada je i najavljeno konačno stavljanje u promet ovog ugostiteljskog objekta. Umjesto aktiviranja raspoloživih kapaciteta, iz hotela je nestao sav inventar, uključujući i veliki broj umjetničkih djela, među kojima je i čuvena statua Kupačica, čiji se drugi odlivak ili kopija nalazi na budvanskoj plaži Ričardova glava.

Dnevni list ,,DAN''

 


HTP ''Berane'' 2003. godine privatizovala je kompanija ''Euroturist GMBH''. Kompletnu imovinu grupa neozbiljnih momaka kupila je taman za toliko koliko su godinu kasnije prodali samo gradsku kafanu i to pod vrlo sumnjivim okolnostima.

Umjesto napretka, nekada solventna turistička kompanija je za kratko vrijeme dovedena do prezaduženja i potpunog kolapsa.

Novi vlasnici očigledno nijesu posjedovali obrtna sredstva i vrlo brzo su počeli da se kreditno zadužuju kod banaka. Zbog neizmirivanja obaveza, banke su uzvratile zapljenom imovine, i vrzino kolo je krenulo.

Na taj način je najprije 'otišao' upravo najatraktivniji objekat ove kompanije, hotel ''Berane'', koji je zaplijenila ''Atlasmont banka''. Nakon izvjesnog vremena ova banka je hotel prodala malo poznatom preduzeću ''Monteinvest'' čiji vlasnik je zvanično bio izvjesni Slovenac Matjaž Trtnik.

Osim okačene plavetne zastave preduzeća, koju su limski vjetrovi brzo pocijepali, Slovenac je još manje pokazao interesovanja za investicije i aktiviranje ovog ugostiteljskog objekta i on je nastavio da propada.

Tada se dogodila i krađa čuvene autentične skulpture ''Kupačica'' iz fontane sa terase hotela, rad akademskog vajara Dragana Mitrovića, čija kopija se nalazi na budvanskoj plaži Ričardova glava. Skulptura nikada nije pronađena a trenutno se ne zna ni šta se dogodilo s vrijednim umjetničkim slikama koje su krasile unutrašnjost hotela.

Neki od očevidaca pričaju da su prije posljednje privatizacije noću kamionima u nepoznatom pravcu odnošeni dijelovi hotelskog inventara, prije svega skupa kuhinjska oprema.

Prije dvije godine, na aukciji su prodati hotel ''Lokve'' na planini Cmiljevici s istoimenim ski centrom koji je kupio jedan ruski državljanin i očekuje se da ga sljedeće zimske sezone stavi u funkciju, kao i hotel ''Komovi'' u Andrijevici, koji je već u funkciji.

Berance je nedavno obradovala i vijest da je hotel ''Berane'', najveći i najljepši ugostiteljski objekat na obali rijeke Lim, takođe dobio nove vlasnike, mada se to za sada ne vidi ni po čemu.

Dnevni list ,,REPUBLIKA''


 

Komentari