Vesti Lake Louise - Aksel Lund Svindal pobednik prvog spusta sezone

Lake Louise - Aksel Lund Svindal pobednik prvog spusta sezone

Lake Louise, Canada | 24.11.2012. | B92
svindal350x

Norveški skijaš Aksel Lund Svindal pobednik je prvog spusta sezone voženog u kanadskom Lejk Luizu. Svindal je do prve pobede u ovogodišnjem Svetskom kupu, a 17. u karijeri, došao u vremenu od 1:48.31 minuta.

Drugo mesto, sa 64 stotinki zaostatka, zauzeo je Austrijanac Maks Franc, dok su se na najnižem stepeniku pobedničkog postolja našli njegov sunarodnik Klaus Krel i Marko Saliven iz Sjedinjenih Država.

Vrlo brzo posle starta prvog spusta sezone, a treće trke ukupno, u vođstvu se našao Franc, koji je sjajnom vožnjom dugo uspeo da se zadrži na vrhu. Najbliži tome da ga pretekne bio je Krel, koji je imao samo dve stotinke zaostatka, da bi Svindal, koji je bio sledeći na stazi, superiorno došao do vođstva. Norvežanin je sjajno skijao od starta do cilja i duž staze je uspeo da povećava svoju prednost i pretekne Franca.

Ipak, tu nije bio kraj uzbuđenjima, pošto je Saliven sa startnim brojem 42 uspeo da napravi najveće iznenađenje i dođe do podijuma, pošto je podelio treće mesto sa Krelom. Unutar jedne sekunde od Svindala bio je još Nemac Tobijas Štehert, a iza su sledili domaći skijaš Erik Gaj, Giljermo Fajed iz Francuske i Dominik Pariz iz Italije. Prvu desetoricu kompletirali su Norvežanin Ćetil Jansrud i Žoan Kleri iz Francuske.

Posle tri trke u ovogodišnjem Svetskom kupu, u vođstvu se nalazi aktuelni osvajač velikog Kristalnog globusa sa 140 bodova, deset više od Manfreda Melga iz Italije, dok je treći Amerikanac Ted Ligeti sa 120.

Takmičenje u Lejk Luizu se nastavlja u nedelju, za kada je zakazan prvi superveleslalom sezone, dok je naredni spust na programu sledećeg petka u Biver Kriku, u Sjedinjenim Državama.

Rezultati spusta u Lejk Luizu:
1. Aksel Lund Svindal (Norveška) 1:48.31
2. Maks Franc (Austrija) + 0.64
3. Marko Saliven (SAD) + 0.66
3. Klaus Krel (Austrija) + 0.66
5. Tobijas Štehert (Nemačka) + 0.85
6. Erik Gaj (Kanada) + 1.17
7. Giljermo Fajed (Francuska) + 1.21
8. Dominik Pariz (Italija) 1.24
9. Ćetil Jansrud (Norveška) + 1.28
10. Žoan Kleri (Francuska) + 1.53

Generalni plasman Svetskog kupa:
1. Marsel Hiršer (Austrija) 140
2. Manfred Melg (Italija) 130
3. Ted Ligeti (SAD) 120
4. Andre Mirer (Švedska) 100
5. Aksel Lund Svindal (Norveška) 100
6. Maks Franc (Austrija) 80

Galerija slika

Komentari