Vesti Kožuf - Novi makedonski ski centar u blizini Đevđelije

Kožuf - Novi makedonski ski centar u blizini Đevđelije

Kožuf | 28.12.2007. | politika.rs
KozufPanorama960x584

Uoči Nove, 2008. godine, Makedonija i zvanično dobija još jedan zimski sportski centar. Uz poznate Mavrovo i Popovu Šapku, ljubitelji zimskih sportova dobiće ski-centar na Kožufu, kraj Đevđelije.

Promocija novog, najvećeg i najmodernijeg skijališta na planini na krajnjem jugu Makedonije održana je minulog četvrtka bez obzira na to što je na Kožufu realizovan tek mali deo planiranih objekata – prilazni putevi, smeštajni kapaciteti, žičara i ski-liftova.

Ono što je do sada urađeno dovoljno je za jednodnevni izlet na planinu i prelepe skijaške terene za početnike, iskusne skijaše i profesionalce. Nova zimsko-turistička destinacija prostiraće se na 1.000 hektara, na lokalitetu Momina Čuka na nadmorskoj visini od 1.500 do 1.700 metara. Centar se nalazi u podnožju planinskog vrha Zeleni breg (2.208 metara), od grčke granice udaljen je svega 100 metara, a od Đevđelije, pod čijom će upravom biti, 33 kilometra.

Tokom ove sezone ljubitelji zimskih sportova će na raspolaganju imati jednu šestosednu žičaru, dva ski-lifta, dva restorana, poznata Bačila i, naravno, 25 kilometara staza za skijanje.

To je prostor na kome će, prema usvojenim projektima, biti izgrađen najmoderniji turistički centar u ovom delu Evrope. Sredstva za njihovu realizaciju su obezbeđena i već naredne sezone na Kožufu će profunkcionisati "makedonski Sent Moric". Ono što mu garantuje svetlu budućnost jesu konstantne snežne padavine (od novembra do marta) i debljina snežnog pokrivača od 1,5 metara tokom čitave sezone. Do ovih podataka se došlo tokom osmogodišnjih merenja i oni su osnova projekta koji je finansijski podržala makedonska vlada.

Planeri budućeg ski-centra su na Mominoj Čuki predvideli gradnju supermodernog, mondenskog naselja sa luksuznim hotelima, restoranima i trgovinama. U podnožju skijaških terena određen je teren za vikend naselje a zainteresovani već sada mogu da kupe plac za izgradnju vikendice ili gotove, tipizirane planinske kuće.

     Izvor: Politika.rs

 

Komentari