Vesti Kožuf, MKD - Umesto ski centra, danas postoji samo raspad

Kožuf, MKD - Umesto ski centra, danas postoji samo raspad

Kožuf, MKD | 15.09.2021. | skimacedonia.mk
kozuf 1 1200x730

Na Tviter-u su se pojavile fotografije trenutnog stanja Ski centra "Kozuf", uz komentar: Ovo nije Černobil, ovo je Ski centar "Kozuf".

Kozuf ski centar se nalazi na granici između Severne Makedonije i Grčke, na nadmorskoj visini od 1500-1700m2 i sa ski stazama koje idu do 2200 mn/v.

Saga o vlasnicima skijališta trajala je decenijama, ali na kraju iz više razloga nisu uspeli da ožive ovo potencijalno skijalište. Bivši šef ski centra Kozuf Angel Nakov jednom je prilikom rekao za Deutsche Velle:

„Postali smo trn u oku zbog biznisa sa rudnicima. Trebalo je da nas nema, ali smo na sreću preživeli i spaseni smo."

Ovom izjavom otkriva šemu po kojoj su određene strukture htele da sprovedu scenario uništenja milionskog projekta. Nakon što su on i njegovi partneri uložili 20 miliona evra u ovaj mega projekat, skijalište je prepušteno na milost i nemilost, a danas je slika ovakva. Bez funkcionalnog pristupa, bez uslova za rad, bez funkcije svega što je u početku trebalo da znači najveće skijalište u jugoistočnoj Evropi, danas se urušava, a sve u interesu krupnog kapitala i oligarhije.

"Sve je počelo 2012. godine kada je neko u zemlji odlučio da odobri koncesije za rudnike na ovoj planini", kaže Nakov.

Projekat skijališta Kozuf započeo je pre više od 20 godina. Početak sezone najavljivan je svake godine, ali se plan stalno menjao, jer je put bio ili neprohodan sa nekoliko metara snega ili pod ledom ili prekriven kamenjem i zemljom. Osim domaćih investitora, u izgradnji su učestvovale kompanije iz Izraela, Dubaija, Švajcarske i Velike Britanije koje su bile spremne da nastave ulaganje. Osim skijaške infrastrukture, izgrađen je dobar deo vikend naselja, kao i nekoliko hotelskih i ugostiteljskih objekata, ali umesto stanova, hotela, žičara i kompleksa u evropskom stilu, danas postoji samo raspad.



    Izvor, foto: skimacedonia.mk

Komentari